onsdag 30. september 2015

Virus lungebetennelse

Norsk robotteknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon reduserer beviselig risiko for smitte. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.

Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Det kan noen ganger være aktuelt med en røntgenundersøkelse av lungene for å stadfeste at tilstanden har utviklet seg til en lungebetennelse. Mange ganger er det vanskelig å skille mellom mykoplasma lungebetennelse og lungebetennelse forårsaket av Chlamydia pneumoniae eller av virus. Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse.


Blant annet kan immunsvekkede personer få lungebetennelse med protozoen pneumocystis carinii eller sopp som aspergillus (strålemugg). Den typen lungebetennelse som skyldes bakterier, kommer ofte av bakterier som vi fra før har i munnhulen. Derfor er det ikke egentlig snakk om smitte.


Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus , men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer.

Den bakterielle lungebetennelsen kan behandles med antibiotika, mens lungebetennelse som skyldes virus , ikke kan behandles medikamentelt. Hvis du overveier influensavaksine, kan du ta kontakt med legen din om du eventuelt bør få vaksinasjon mot pneumokokker, én av de bakteriene som kan forårsake lungebetennelse. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. Når blir det kritisk?


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Sykdommen kan også skyldes immunapparatets reaksjon på medisiner.


Hvor farlig lungebetennelsen er, varierer fra tilfelle til tilfelle, og en rekke faktorer. Betennelsen skyldes en infeksjon med bakterier, virus eller sopp. Jo mer omfattende lungebetennelsen er, desto tyngre blir det å puste.


Ved lungebetennelse har du betennelse i lungevevet, ofte forårsaket bakterier eller virus. En virusinfeksjon skal ikke behandles med antibiotika, fordi antibiotika ikke virker mot virus. Dersom lungebetennelsen er forårsaket av bakterier det vanlig å behandle med antibiotika i ca.


Hva kan jeg gjøre hvis jeg har fått lungebetennelse ? Det kommer litt an på hva som er årsaken til sykdommen. Skyldes lungebetennelsen bakterier, kan legen skrive ut resept på antibiotika.

Men er det snakk om lungebetennelse som er forårsaket av virus , så må sykdommen bare gå over av seg selv. Både bakterier og virus kan gi lungebetennelse som er en infeksjon i lungevevet. Ifølge Marte Kvittum Tangen, leder for norsk forening for allmennmedisin, skyldes den vanligste typen Pneumokokker, en bakterie som smitter gjennom dråpesmitte. Barn med hiv er ganger mer utsatt for å dø av lungebetennelse enn friske barn.


Ofte kan det som først er en virusinfeksjon i luftveieiene gå over i en alvorlig bakterieinfeksjon. Pneumokkker er den bakterien som oftest gir alvorlig og livsfarlig lungebetennelse. Det er det vi kan kalle luftveisinfeksjon. Vanlig er det med bronkitt og lungebetennelse , men ganske typisk ved TWAR er det også med sår hals, bihulebetennelse og heshet.


Det starter ofte med sår hals og heshet, deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Blanding av bakterie og virus Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Barn: Rask pust kan være det eneste tegnet på lungebetennelse , særlig hos små barn.


Diagnosen mistenkes ved respirasjonsfrekvens hos barn 2–måneder, hos barn 1–år og hos barn over år. Feber er vanlig, men forekommer ikke alltid hos spedbarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg