fredag 11. september 2015

Symptomer på adhd

Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. I Norge kan du få diagnosen i voksen alder.


Noen forskere peker på at symptomene hyperaktivitet og manglende oppmerksomhet kan skyldes endringer i hjernen og først og fremst i pannelappen, det vi kan kalle hjernens styrings- eller kontrollsenter. De tre vigtigste former for adfærd er uopmærksomhe hyperaktivitet og impulsivitet.

Manglende evne til å holde fokus og følge med på oppgaver kan gjøre både karriere, ambisjoner og relasjoner til en utfordring. Men ADD er ikke en lidelse som bare knyttes til tidlige år. Når kravene hardner, er vår erfaring at de med ADD- symptomer faller mer og mer ut.


Ofte blir karakterene på videregående skole gradvis dårligere. Det er ikke fordi sykdommen er blitt verre, men fordi kravene til kunnskapsnivå blir høyere. ADHD - symptomer hos voksne.


I videoen forklarer jeg om symptomer på ADHD. Hvis symptomene fortsetter eller forverres, bør du kontakte lege for å snakke om situasjonen.

Det er nemlig ikke slik vi har blitt kjent med diagnosen. LES OGSÅ: Sliter du med tvangstanker? Gir utslag på mange måter. Likevel er det kjent at barn helt ned i førskolealder kan vise symptomer på ADHD.


Det er mindre vanlig å diagnostisere veldig små barn. Der har man en mer ”vente og se-holdning”, sier Aase. Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av psykoedukasjon, veileding og medikamentell behandling. Likevel kan noen fellestrekk være konsentrasjonsvansker eller problemer med å gjøre eller tenke på en ting om gangen.


Noen blir svært impulsive og gjør eller sier ting uten å tenke seg om og klarer for eksempel ikke å vente på tur. De har også vansker med å holde på venner og blir oftere foreldre i ung alder. Eventuelt kan dette tas opp med helsesøster eller andre fagpersoner som er involvert, slik at behovet for videre utredning kan vurderes. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Mens gutter kan være mer hyperaktive og vise flere atferdsproblemer, jenter er ofte mest uoppmerksom. Enkelte barn har fått alvorlige leverskader, men dette er sjeldent. Dersom barnet blir dårlig mens det står på atomoksetin, bør du kontakte lege straks. Et lite antall barn og unge kan få tanker om å ta sitt eget liv, se derfor opp for symptomer på depresjon og selvmordstanker. Atomoksetin bør ikke brukes av barn med hjerteproblemer.


Derved kan man også adskille nyere symptomer på for eksempel depression fra livslange symptomer på ADHD.

Det er vigtigt, at ens partner kan komme med til en samtale hos behandleren og få viden om ADHD. Han fik aldrig søgt ind på en uddannelse. Han havde en del forskellige arbejdspladser, for han var ikke så stabil mht.


Jacob følte sig forkert og værdiløs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg