tirsdag 29. september 2015

Spiseforstyrrelser symptomer

Spiseforstyrrelser er et felles begrep for flere ulike psykiske helseplager som handler om hvordan du forholder deg til mat. Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk.


Symptomer på spiseforstyrrelser varier fra lidelse til lidelse. Noen symptomer gjør seg gjeldene hos noen men ikke hos andre. Det viktig at dette gjøres i samråd og samarbeid med en ansvarlig behandler.

Tannskader hos pasient som kaster opp. Hypokalemi ved hyppig oppkast. Eventuelt tegn på dehydrering (tørr hud og tørre slimhinner, mørk urin). Personer med bulimi er ofte normalvektige, mens patologisk overspising gir overvekt og eventuelt sykdommer knyttet til dette.


Du må gjennom en grundig psykiatrisk vurdering og en generell helseundersøkelse for at legen skal kunne stille diagnosen, og vurdere hvor alvorlig sykdommen er. Det er viktig å få avklart om du har andre psykiske symptomer enn spiseforstyrrelsen. Her er sju tegn på spiseforstyrrelse.


En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser.

I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse ? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår.


Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Spisemønsteret kan forandre seg i perioder, og noen har kombinasjoner med trekk fra flere typer spiseforstyrrelser. Hvorvidt en person strever med spiseforstyrrelser handler dessuten om mer enn de ytre tegnene.


Man kan ha behandlingstrengende spiseforstyrrelse selv om vekten ikke er påfallende lav eller høy. Det er en slags bevisst måte å kontrollere eller undertrykke følelser på, i et forsøk om å oppnå kontroll og mestring. Maktmisbruket kan ses som symptom på følelsesmessige konflikter enten inni personen selv eller mellom personen og omgivelsene.


Det rammer særlig jenter i tenårene og unge kvinner. Bedre tjenestetilbud og mer åpenhet om spiseforstyrrelser har ført til at flere ber om hjelp. Antall gutter og menn med spiseforstyrrelser synes stigende.


Den oppsummerte forskningen viser at kognitiv atferdsterapi har bedre effekt enn andre psykoterapier for å få nedgang i bulimiske symptomer , samt for å bedre helsetilstanden. De forsvinner ikke av seg selv. Halvparten av de som rammes av en spiseforstyrrelse utvikler symptomer før fylte år, men sykdommen rammer alle aldersgrupper – fra små barn til eldre.

Fordeler og ulemper. Andre vedlikeholdende faktorer kan være familiekonflikter utløst av spiseforstyrrelsen , eller symptomer som er utløst av feil- eller underernæring. Vedlikeholdende forhold er de vonde sirklene som oppstår, og som fører til at sykdommen blir selvforsterkende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg