onsdag 23. september 2015

Tegn på diabetes barn

Denne typen diabetes kalles type eller insulinavhengig diabetes , og det er den vanlige formen hos barn. En annen form for diabetes er kjennetegnet av at kroppens celler ikke reagerer på insulinet som er tilstede, og at det i tillegg ofte er for liten produksjon av insulin. Dette har vært en utvikling over de siste årene.


Før var de aller fleste som fikk diabetes type over år. Den yngste i Norge med diabetes type fikk sykdommen som 9-åring, sier Allgot videre. Symptomer på diabetes hos barn.

Mistenker du at barnet ditt har diabetes , er det flere tegn du bør være obs på. Ved diabetes type er symptomene oftest diffuse og utvikler seg over ti mens symptomene kommer brått og tydelig ved diabetes type 1. Slapp, tørst og sliten er typiske symptomer på diabetes type mens kraftig vektnedgang og rask dårlig allmenntilstand kan være symptom på type diabetes. Til tross for mange tidlige symptomer, blir type 1- diabetes hos barn og unge altfor ofte oppdaget først når livstruende komplikasjoner har oppstått.


Mer kunnskap om symptomene som rammer stadig flere og yngre barn , kan spare liv. Diabetes type er den vanligste formen for diabetes. Sykdommen skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, dels at insulinet virker for dårlig.


De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling i antall diabetes -tilfeller, både på verdensbasis og i Norge.

Mange går med sykdommen uten å vite om det og mørketallene er store. Folk som får type 1- diabetes blir snart oppmerksomme på at noe er galt fordi de plutselig begynner å drikke utrolig mye. Vi snakker om mange, mange liter om dagen.


Hos mennesker med type 2- diabetes vil det oftest ikke være like ille. Noe av det skyldes at type 2- diabetes ofte rammer eldre mennesker, som i forveien har nedsatt tørste. Av grunner vi ikke kjenner til, oppfatter kroppens immunsystem de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen som fremmedelementer og ødelegger dem. Dette gir kraftige symptomer, og derfor blir diagnosen stilt raskt. Noen av symptomene kan være: Økt trang til å urinere.


Store mengder sukker hoper seg opp i barnets blodstrøm, som gjør barnet veldig tørst. Hvordan behandles diabetes hos barn ? Like etter at diagnosen er stilt, kan det inntre en kortere periode (opp til et år), hvor barnet kun skal ha en veldig liten insulindose eller kan klare seg uten (honeymoon-perioden). Alle må imidlertid behandles med insulin etter denne perioden. De fleste som får diabetes type har tydelige symptomer på grunn av sykdommen.


Dersom barnet drikker mye og må ofte tisse, kan det være tegn på diabetes. Barnet er kanskje slapt og blir fort slitent. Hos små barn ser en gjerne at barna ikke går opp i vekt, mens større barn gjerne har vektnedgang.


Les mer om diabetes type hos barn.

Hvis du mistenker diabetes vil en urinprøve kunne påvise sukker i urinen, dette kan være et tegn på diabetes. Blodprøver kan også vise at glocosenivået i blodet er for høyt. Sykehusinnleggelse er oftest ikke nødvendig for en person med insulinbehandlet diabetes som klarner raskt opp etter tilførsel av karbohydrater eller bruk av Glucagonsprøyte.


Ved alvorlig hypoglykemi hos personer med diabetes type som bruker blodsukkersenkende tabletter bør lege kontaktes uansett fordi faren for tilbakefall er stor. Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen og som sørger for at sukkerstoffer i maten du spiser kommer inn i kroppens celler og kan brukes som energi. For å utvikle diabetes type må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene. Hyppig sopp- urin- eller hudinfeksjoner, og sår som ikke vil gro, er også tidlig tegn på diabetes type-2.


Kilde: helsebiblioteket. Trøtt, trist og tørst - Å være slapp, trøtt, trist og tørst er blant de sentrale symptomene på diabetes type- forteller diabetessykepleier Hege Barhaughøgda. Oppfølging hos klinisk ernæringsfysiolog i diabetes -teamet. Barn med diabetes får innkalling til samtaler med klinisk ernæringsfysiolog.


Insulin er en forutsetning for å bevege sukker laget under fordøyelsen fra blodet inn i cellene. Denne type diabetes er bare funnet hos 2- av pasientene (oftest hos barn og unge). De første tegn på diabetes på barn.


Det disposisjon, men ikke sykdommen, som utvikler bare når barnets kropp til å opptre provoserende eksterne og interne faktorer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg