mandag 28. september 2015

Hvordan smitter herpes

Utbrudd av herpes inni munnen og på tunga. Kan herpes simplex utvikle seg til type 2? Hvordan smitter herpes ? Hjelper salve mot herpes ? HSV smitter seksuelt ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus.

Herpes i ansiktet med. HSV anses som et litt mer hissig virus enn HSV og gir ofte hyppigere og kraftigere utbrudd enn det HSV gjør. Siden viruset vil være i kroppen resten av livet, vil en person som er smittet, kunne smitte andre resten av livet. En gutt fingra meg og klødde seg i øyet.


Når man snakker om dette viruset, skiller man gjerne mellom typene herpes simplex virus type som er munnsår, og herpes simplex virus type som er kjønnsherpes. HSV-smitter som oftest ved samleie, men kan også overføres ved tett fysisk kontakt, spesielt hvis en av partene har utbrudd. Man kan redusere risikoen for smitte på flere måter.

Først og fremst bør man fortelle partneren at man har herpes , slik at man sammen kan bli enige om hvordan man vil forholde seg til smittefaren. Alternativt kan man bruke kondom ved seksuell aktivitet. Man bør derfor undgå at kysse, dyrke oralsex, og undgå mund til mund berøring i perioder med forkølelsessår. Nogen påstår at det kun smitter gennem direkte berøring. Som alle andre kjønnssykdommer smitter den ved samleie, men den kan også smitte via oralsex.


Likevel regnes genital herpes ofte som verre enn for eksempel klamydia eller gonoré fordi disse sykdommene kan helbredes. I likhet med flere andre virus blir du aldri kvitt herpes. Mange er derfor opptatt av hvordan de kan unngå å bli smittet. Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen dersom moren har utbrudd ved fødselen. Les mer om hvordan herpes smitter.


Bliv klogere på herpes her! Sjansen for å bli smittet er størst dersom seksualpartneren din har et utbrudd av herpes (kontaktsmitte). I begynnelsen av et utbrudd er det få symptomer, og mange oppdager derfor ikke at de har ett utbrudd.


De fleste blir smittet av herpes som barn gjennom kyss fra uvitende foreldre eller slektninger. Størst sjanse for å smitte andre, er ved utbrudd.

Virusutskillelse skjer fra det øyeblikket man kjenner prikking og kløe i huden og helt til sårene har grod men man kan også skille ut virus selv om man ikke har symptomer eller sår (asymptomatisk virusutskillelse). Kjønnsherpes smitter gjennom seksuell kontakt, først og fremst ved ubeskyttet sex, men selv bruk av kondom gir ikke fullstendig beskyttelse. Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen. Genital herpes er en smittsom virussykdom som skyldes herpes simplex - virus.


Den angriper hud og slimhinner og viser seg som røde hudpartier med grupper av små væskefylte blærer. Blærene sprekker og blir til sår som gror i løpet av - uker uten arr. Helvetesil også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper, varicella zoster-viruset. Etter du har hatt vannkopper, vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene.


Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk. Det kan svi og klø.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg