onsdag 2. september 2015

Alternativ til spekemat gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Tenkte å gjøre det enkelt for oss å servere spekemat. Men så har flere av gjestene våre gått og blitt gravide :) Var litt overforsikti.


Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Kjøttet skal ikke være rosa og kjøttkraften skal være klar. I parentesene angis grunnen til at gravide skal unngå matvaren. Spekemat kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat , med mindre den er varmebehandlet godt. Hovedrådet som gis til gravide er å unngå rått kjøtt. Gravide rådes til å ikke spise spekemat i løpet av svangerskapet, med mindre den varmebehandles godt. Bakgrunnen for dette rådet er at spekemat kan inneholde både Toxoplasma og Listeria.


Alternativ til spekemat gravid

Pilsner er mye brukt, og av god grunn, men et spennende alternativ er norsk kveik-øl. Dette er en urgammel ølsort med mye smak og god friskhet. Fete kjøttprodukter gir mye energi i forhold til næringsverdien og kan med fordel begrenses. I tillegg er det noen typer pålegg som frarådes grunnet risiko for bakterier, som spekemat og noen typer oster, sier Hillesund.


Roastibiff, salami og spekemat som gravid. Spekemat og spekepølse bør unngås av gravide , inkludert alle typer salami. Hei, jeg må bare spørre.


Alternativ til spekemat gravid

Er dette seriøst, det du skriver om spekemat ? Skjønner at du tuller med bildene da. Noe av det hadde spekemat på seg. Det kan være risiko knyttet til spekemat i forhold til bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Derfor holder norske myndigheter seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat. Eksempler på andre typer spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse etc.


Det betyr at du som gravid bør unngå all spekemat med mindre de er varmebehandlet godt. Kalsium trengs blant annet til utvikling og vedlikehold av skjelett og tenner. Gode kilder til kalsium er kumelk og plantedrikker, samt produkter laget av kumelk og plantedrikker som ost og yoghurt.


Alternativ til spekemat gravid

Skal du ha familie og venner på besøk ved store anledninger, er det deilig å kunne servere et spekematbord. Her kan hver enkelt velge etter sin egen smak, og nyte det i sitt eget tempo. Når man skal more seg, og festen skal vare hele natten, er det perfekt med mat som holder seg til alle gjestene har gått.


Gladmelding til gravide osteelskere: Muggost og spekemat kan likevel spises under graviditeten – så lenge det behandles korrekt. Matportalen har oppdatert sitt råd – og sier nei også til frossen spekemat på grunn av faren for Listeria. Jeg tror sannelig de kan ha oppdatert det på grunn av mitt spørsmål og (men altså gitt et annet svar her enn på mail til meg). Som om det ikke er vanskelig nok å holde styr på hva en kan spise og ikke spise til vanlig som gravid , kommer plutselig julen med en ekstra liten utfordring. Her får du svar på hvilken julemat du trygt kan spise som gravid.


Hvis du er så tidlig i svangerskapet at du ikke har lyst til å fortelle det til noen , er du kanskje enda mer usikker? Kan gravide spise spekemat. Amathea hjelper deg å finne svar ved usikkerhet rundt graviditet. Uansett om et svangerskap er planlagt eller ikke, kan det dukke opp spørsmål og tvil.


Da er det godt å kunne snakke med noen som lytter til deg, og som kan bidra med veiledning i dine egne valg. Ikke spis kjøttet rundt sårkanalen fra hjorteviltkjøtt (elg, hjort, villrein, rådyr og dåhjort) som er felt med blyammunisjon dersom ikke kjøttet er korrekt renskåret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg