mandag 21. september 2015

Høyt blodtrykk årsaker

Høyt blodtrykk kan utvikle seg når som helst i livet, uavhengig av kjønn. Hypertensjon øker mengden blod pumpet av hjertet per minutt og innsnevrer blodårene. Det regnes som en kardiovaskulær sykdom og kan forårsakes av hjerteinfarkt.


I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk. Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk.

Cirka prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer. Blodtrykk øker med alderen.


De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke. I tillegg til de arvelige forholdene er det flere ting som øker sjansen for å få høyt blodtrykk. Viktige medvirkende årsaker er fedme, diabetes, lite fysisk aktivitet, høyt alkoholinntak, høyt saltinntak og høy alder.


Hva er høyt blodtrykk ? Hjertet er en muskel som pumper oksygenholdig blod rundt i alle deler av kroppen.

Hvordan bør det måles? Når må det behandles? Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket reduseres når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. Ortostatisk hypotensjon er et funn, en observasjon som legen gjør, og ikke en.


Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Ubehandlet hypertensjon kan øke risikoen for å utvikle alvorlige hjerteproblemer, slag, hjerneblødning og blodpropp. En frisk kvinne kan utvikle høyt blodtrykk under svangerskap, kjent som svangerskapsindusert hypertensjon.


Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet. For eksempel høyt blodtrykk , andre i familien med hjerte- og karsykdom, røyking og diabetes kan gjøre det viktigere med lavt kolesterol. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Enkelte kan merke tretthet, lett hodepine, svimmelhet og neseblødninger.


Dersom du går med høyt blodtrykk over tid øker det risikoen for blant annet hjerteinfarkt, hjertesvikt og hjerneslag. Det er ikke relativt farligere for eldre å få høyt blodtrykk , faktisk kan de eldre ofte trenge et litt høyere trykk enn yngre.

Men det kan være veldig farlig for både eldre og unge hvis de får et veldig høyt blodtrykk akutt, det vi kaller et ondartet høyt blodtrykk , sier Bryhn. Da kan man for eksempel få slag eller andre bivirkninger. Ved lett forhøyet blodtrykk kan mange redusere dette ved livsstilsendringer, men noen vil også trenge legemidler. Det kan være mange forskjellige årsaker til et høyt blodtrykk , og ofte kjenner vi ikke den direkte årsaken. Men vi vet at det er en rekke risikofaktorer som kan føre til et høyt blodtrykk , og det er særlig alder, overvekt, røyking, fysisk inaktivitet, stress, høyt inntak av salt og stort alkoholkonsum.


Et høyt blodtrykk over lengre tid kalles hypertensjon. En økning i blodtrykket er en normal reaksjon som følge av f. At noen har høyt blodtrykk betyr altså at de også har høyt blodtrykk når de normalt sett ikke burde hatt det, for eksempel når de hviler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg