tirsdag 8. september 2015

Anoreksia symptomer

Etterpå kan det være at du tvinger deg selv til å kaste opp, eller bruker avføringsmidler for å prøve å unngå og legge på deg. Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.


Magen kan bli oppblåst, og leddene kan bli hovne. Arten av og alvorlighetsgraden av tegn og symptomer varierer fra tilfelle til tilfelle, og symptomene kan være til stede uten å være synlige. Anorexia nervosa og underernæringen som selvpålagt sulting kan medføre, kan forårsake alvorlige komplikasjoner i alle viktige organer i kroppen. Det er en stor påkjenning å ha et barn som sulter seg, og foreldrenes fortvilelse og skyldfølelse kan bidra til å skape en vond sirkel i familien.


Mens foreldrene først kan bagatellisere utviklingen, kan det deretter komme en periode med heftige reaksjoner eller eventuelt en økende likegyldighet mot sykdommens symptomer. Anoreksi gir flere tegn og symptomer. Det finner også andre kjennetegn på sykdommen som ikke er kriterier som kreves for å få diagnosen anoreksi.


De som rammes plages ofte av generalisert tretthet (fatigue), muskelsvakhet og nedsatt konsentrasjon. Kroppen har lite underhudsfett, noe som ofte gir spesielt utstikkende knokler. Symptomer på anoreksi. Hvis du har anoreksi, så kjenner du sannsynligvis symptomene.


De har vært en vesentlig del av livet ditt i måneder eller endog år. Likevel vil du kanskje fornekte at du har et problem, eller du tror at du kan kontrollere det. Det mest synlige symptomet på anoreksi er undervekt.


Anoreksia symptomer

Ved måltidene kan du føle deg ille til mote og unngå å spise. Du bekymrer deg overdrevent over vekten din og teller ofte kalorier. Noen trener daglig i mange timer eller misbruker avføringsmidler for å gå ned i vekt. Mange prøver å skjule vekttapet. Etter at du har lært deg symptomer på og førstehjelpstiltak ved anoreksi, kan det være nyttig å teste ut kunnskapene dine på en eller flere førstehjelpsøvelser.


Dette er en effektiv måte å repetere lærestoffet på, så det sitter bedre den dagen du måtte få bruk for kunnskapene. Det vanligste symptomet på anoreksi er altfor lav vekt i forhold til høyde og kroppsbygning - undervekt. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten.


En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Likevel er det noen tegn som gjerne går igjen hos den som er blitt syk. Gjenkjenne symptomene på anoreksia nervosa. De med anoreksia nervosa mister vekt og opprettholder sin ekstremt lave vekt på forskjellige måter. Mens noen legger alvorlige begrensninger på kaloriinntaket, trener andre for mye.


Noen bruker en binge og rensemetode som ligner den som brukes av de med bulimi. De som lider av uspesifiserte spiseforstyrrelser kan ha noen symptomer fra en eller flere av de overnevnte spiseforstyrrelsene, uten at man har det komplette symptombilde. For eksempel kan man ha mange av symptomene på anoreksi men med perioder med overspising, slik at vekten er høyere enn det man ser hos de med anoreksi. Andre vedlikeholdende faktorer kan være familiekonflikter utløst av spiseforstyrrelsen, eller symptomer som er utløst av feil- eller underernæring.


Vedlikeholdende forhold er de vonde sirklene som oppstår, og som fører til at sykdommen blir selvforsterkende. Dette er en diagnose som kan brukes når en person er betydelig plaget av en spiseforstyrrelse, men mangler et eller flere nødvendige symptomer for å oppfylle en annen diagnose, eller symptomene på forskjellige måter er atypiske. Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn.


Foreldrehjelpen er et gruppebasert program for foreldre til barn med spiseforstyrrelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg