torsdag 25. desember 2014

Luftveisinfeksjon symptomer

Ved redusert allmenntilstand over flere dager, samt høy feber (over grader) og eventuelt andre symptomer som tung pust, vil det være fornuftig å oppsøke lege. For eldre pasienter, og spesielt de med kroniske hjertesykdommer og lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar av annen årsak, bør terskelen for å oppsøke lege være lavere, forteller Hjelle. En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals.


Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier.

Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Ofte samtidige symptomer fra øvre luftveier (sår hals, øreverk) eller utslett. Sparsomme auskultasjonsfunn, men ofte positivt røntgenfunn.


Haemophilus influenzae-pneumoni. Symptomer og funn som ved pneumokokkpneumoni. Sykdommen er vanligst om høsten og vinteren, og oppstår gjerne etter en øvre luftveisinfeksjon. Røyking og luftforurensning øker risikoen for å få luftveisinfeksjoner som akutt bronkitt.


Som regel går infeksjonen over av seg selv etter 1-uker, men kan i sjeldne tilfeller føre til lungebetennelse.

Ofte oppstår lungebetennelse etter en forutgående øvre luftveisinfeksjon. Katteinfluensa, eller øvre luftveisinfeksjon , er en relativt vanlig sykdom hos katt. Det er størst risiko for smitte der mange katter bor sammen ettersom smitten da spres lettere mellom individene.


Uvaksinerte katter, unge katter og eldre katter med nedsatt immunforsvar rammes oftere. Hvis symptomene forlenge forbi dager, kan det være på tide å se en lege for å utelukke eventuelle komplikasjoner. Ofte en forutgående øvre luftveisinfeksjon. Generelle sykdomstegn som irritabilitet og redusert fødeinntak.


I tillegg hoste, moderat eller ingen feber (vanligvis under 3°C), respirasjonsbesvær med rask og overflatisk pust, ekspiratorisk stridor, piping i brystet, inndragninger (jugulære, subcostale og interkostale) og eventuelt cyanose (særlig perioralt). Vil du sitere denne artikkelen? Kopier denne teksten og lim den inn i litteraturlisten din: Winther, Finn Ø. I Store medisinske leksikon. Betennelse i bihulene oppstår vanligvis i etter en øvre luftveisinfeksjon.


Bihulebetennelse gir ofte symptomer som ansiktssmerter og nesetetthet. Disse varer ofte i 2-dager, mens hosten kan vare lenger. Gul eller grønn farge på snørr og slim er ikke tegn på bakteriell infeksjon.


De fleste pasienter med lungebetennelse er moderat syke.

Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter. Ubehandlet kan en lungebetennelse være svært farlig, og det er derfor viktig å oppsøke lege om du mistenker at du har lungebetennelse. Lungebetennelse oppstår som oftest etter en øvre luftveisinfeksjon , som for eksempel etter en forkjølelse.


Ved forverring av symptomer med tydelig redusert allmenntilstan høy feber eller uttalte smerter bør tilstanden revurderes. Følgende komplikasjoner kan inntreffe: orbitacellulitt, meningitt, sepsis. Det kan være nødvendig med hvile ved systemiske symptomer men sengeleie er ikke nødvendig. De som lider av en øvre luftveisinfeksjon kan oppleve milde til alvorlige symptomer.


Avhengig av typen av infeksjon og den underliggende årsak, kan de spesifikke symptomer varierer. De vanligste symptomene på en øvre luftveisinfeksjon generelt omfatter hoste, sår hals, nysing, tett nese og utflod. Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon , som for eksempel forkjølelse.


Les mer hos Apotek 1. Hva er bronkitt og forskjellen på dette og annen luftveisinfeksjon. De minste barna får derfor diagnosen astma dersom de har tilbakevendende bronkitt- symptomer. Et tredje alternativ er å ta en antibiotikatablett så snart du får symptomer. Legen kan forskrive en resept på forhånd.


Det finnes imidlertid ikke nok forskning for å fastlå om dette er en god metode. Har du passert overgangsalderen, kan østrogenkrem i skjeden eller vaginale ørstrogenkapsler forebygge urinveisinfeksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg