Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått. Kontraindikasjoner. Vaksinen kan derfor også være aktuell som reisevaksine, bl.
Europa, Sentral-Europa og i deler av Sverige. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie). Her finner du informasjon og nyheter om flåttbårne infeksjoner, hvordan man kan beskytte seg mot flåttbitt og råd om vaksinasjon.
Flått og flåttbårne sykdommer. Mot denne sykdommen har vi en effektiv vaksine. Vi får stadig spørsmål om det anbefales vaksine mot denne sykdommen.
Folkehelseinstituttet skriver: I Norge bør det vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-risiko. Ny flått-vaksine på vei Gjør barn og de fleste voksne immune. Forskerne har trolig funnet den første vaksinen som er effektiv mot alle borrelia-bakteriene. På vertsdyret vil flåtten bite seg fast og bli værende flere dager inntil den er mett. Vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og voksne som ofte får flåttbitt i områder med kjent TBE-smitterisiko vurderer vaksinasjon.
Risikoen for smitte er nå høyest i kystområder i Agderfylkene, Telemark,Vestfol Buskerud og tilgrensende geografiske områder.
Informasjon om alle vaksiner som tilbys i Norge. Fortell barna hvordan en flått ser ut, hva skal de gjøre dersom de blir bitt av flått , hvordan man skal ta flåtten fort bort og lignende, råder hun. Hvis man vet at barna har oppholdt seg i en skog eller hage med mye flått , bør man sjekke barna for flått hver kveld.
Sjekk både hu klær og hår. Farmasøyt Berit Sofie Wiklund ved Folkehelseinstituttet sier din dinside. Vi anbefaler at voksne og barn som ofte blir bitt av flått langs kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud vurderer å ta TBE- vaksine , sier hun. Dobbelt så mange har flått -vaksinert seg i år enn i fjor. TBE-viruset for en begrenset gruppe.
Oppsøk lege hvis du får et rødlig utslett rundt et bittste eller andre symptomer etter flåttbitt. TBE (hjernebetennelse fra flått ) kan også forebygges ved vaksine – snakk med din nærmeste reiseklinikk, lege eller apotek. Les mer om TBE her.
I Norge finner vi flått spesielt i kystområdene helt opp til Helgeland. Men den er aller mest vanlig på Sørlandet. Fordi flåtten også suger blod fra fugler kan flått transporteres over store avstander og dukke opp mange ulike steder. Ett bitt kan resultere i sykdommene borreliose og skogflåttencefalitt. Men før du får helt panikk rundt det ekle blodsugende beistet.
En flått som har sugd seg fast danner en liten mørk klump. Jo lenger flåtten får sitte og suge blo jo større blir den.
Hvis den ikke blir oppdaget, vil den selv slippe taket etter noen dager. Du skal ikke ta vaksinen hvis du har hatt alvorlig reaksjon på samme vaksine eller hvis du har akutt infeksjon med feber over grader. Langt fra alle flått bærer på encefalitt-viruset. Inspiser huden og se etter flått på tøyet etter all ferdsel i flåttområde. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.
For mer informasjon, se flått -tips for fjerning og beskyttelse. Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i flått -områder. Man kan unngå flått ved å dekke til bar hu velge stier fremfor tett vegetasjon, samt bruke flått eller myggmiddel. Veterinær kan foreskrive resept på midler mot flått for å beskytte hunder og katter.
I sin veileder for helsepersonell om TBE- vaksine , skriver de: Det bør vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått. Dra flåtten rett ut eller vri den langsomt ut av huden. Om biter av flåtten skulle bli igjen i huden, vil dette løsne og komme ut i løpet av få dager. Deretter skal man rotere flåtten med fingeren i passende fart. Det finnes også flere sykdommer som flått kan forårsake i andre land.
Det tilbys kun vaksine mot én av de flåttbårne sykdommene i Norge, nemlig skogflåttencefalitt. Anbefaler vaksine mot flått Folkehelseinstituttet anbefaler at personer som oppholder seg mye i flåttområder med mye flått , må vurdere å vaksinere seg. FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Ferdes du i skog og kratt i Agderfylkene, Telemark eller Vestfol bør du vurdere vaksinasjon, sier Folkehelseinstituttet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.