tirsdag 9. desember 2014

Obstruktiv lungesykdom

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kols, kronisk obstruktiv lungesykdom , samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). Over av KOLS-syke er eller har vært røykere. En kronisk betennelsesreaksjon skader bronkiene og vevet i lungene.


Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket.

Nasjonalt register for kronisk obstruktiv lungesykdom. Mestad K, Gjerdevik M, Govertsen AK, et al. Sin D Wu LL, Man SFP.


The relationship between reduced lung function and cardiovascular mortality: a population-based study and a systematic review of the literature. Restriktiv lungesykdom. Brystveggen er livsviktig for den mekaniske pustingen. Det inkluderer benstrukturer (ribben, ryggra brystben), respiratoriske muskler (organene i kroppen din som hjelper deg med å puste) og nerver som forbinder sentralnervesystemet ditt til de respiratoriske musklene. Kjennetegn for KOLS er kronisk obstruktiv bronkiolitt og emfysem.


Den kroniske inflammasjonen i perifere luftveier og gradvis destruksjon av alveolene resulterer i fibroseutvikling og avsmalning av luftveiene, opphopning av sekret og slim og utvikling av luftlommer.

De første tegnene på kols er kronisk hoste og oppspytt om morgenen i tillegg til tung pust ved fysisk anstrengelse. Ved en mer alvorlig tilstand kan en få pusteproblemer også i hvile. Anfallsvis opptredende obstruksjon av luftstrømmen i små og store luftveier. Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom.


Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt. Dette er det beste du kan gjøre for deg selv dersom du har kronisk obstruktiv lungesykdom. Både hoste, oppspytt og pustevansker blir bedre hvis du slutter å røyke! Styrking av muskler i armer og bein og bedret kondisjon, gir bedre livskvalitet og større fysisk kapasitet hos personer med KOLS.


Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell er en terapirettet oppslagsbok om legemidler som behandlingsalternativ. Astma behøver jo heller ikke å ha noen allergisk årsak. Kronisk obstruktiv lungesyksom (kols) har ingenting å gjøre med allergi, men har så mye til felles med (alvorlig) astma at det er på sin plass å omtale disse sykdommene her. Hyperreaktivitet er fremtredende trekk ved begge grupper av sykdommer. Det påvirker lungene og gjør det vanskelig å puste.


Dette medfører problemer med å utføre daglige oppgaver, som truer livskvaliteten vår. KOLS er en alvorlig sykdom som medfører økende grad av lungesvikt. Sykdommen er nesten utelukkende en konsekvens av langvarig røyking.


Alvorlig og dårlig regulert astma over lang tid kan også gi slik sykdom, i tillegg til flere andre sjeldne årsaker. Måling av lungevolum og luftstrømshastighet gir viktige opplysninger om lungenes belgfunksjon.

Ved KOLS har pasienten en kronisk obstruktiv luftveisobstruksjon som ikke er reversibel. Dette er i motsetning til astma som er en reversibel lidelse. Astmatikere kan altså bli bedre og ha lange perioder der man er helt frisk.


Luftveiene kan også ta skade av røyk og annen luftforurensning, og kan reagere allergisk mot forskjellige allergener som pustes inn. Allergi, astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er vanlige årsaker til symptomer fra de nedre luftveiene. Sykdommer som fibrose, blodpropper og lungekreft er alvorlige, og vil kreve legehjelp.


Obstruksjon betyr hindring og kan referere til:.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg