tirsdag 9. desember 2014

Hpv vaksinen

HPV -vaksine er inkludert i barnevaksinasjonsprogram i mer enn land. Vaksinen som brukes i det norske barnevaksinasjonsprogrammet heter Cervarix. For spørsmål rundt vaksinasjonsdekning henvises det som alltid til siste publiserte tall på nettsidene. HPV-vaksinen er IKKE en vaksine mot kreft.


Den er en vaksine som er ment å beskytte mot de HP-virus som mistenkes for å forårsake forstadier til kreft.

Vaksinene får kroppens immunsystem til å danne motstandsstoffer (antistoffer) og beskytter mot HPV -type 1 og 18. Vaksinen beskyttar mot dei HPV -typane vaksina inneheld hos dei som ikkje er smitta med desse virustypane frå før. For barn i alderen 9-år er det tilstrekkelig med to doser av vaksinen tatt med måneders mellomrom. Alle kvinnene i studiene var også smittet av HPV -viruset.


Innrapporterte bivirkninger er så langt som forventet, og fordelene ved å gi vaksinen vurderes som langt større enn de mulige ulempene. Han har argumentert heftig for hpv-vaksinen i flere år. Overlege og professor i gynekologi Ole Erik Iversen, spurte i Dagens Medisin tidligere i år hva Høie venter på.

Han spekulerte i om hpv -vaksine til gutter ville være Høies joker i valgkampen. Det er han ikke alene om. Samtidig reduserer den risikoen for at de som har eller får HPV -viruset faktisk utvikler en eller annen form for kreft. Dette er årsaken til at den nå også anbefales om du har hatt en eller flere seksualpartnere og ikke bare før man har debutert seksuelt. Lisa Tønne er komiker og stand-up artist.


Hun er kjent fra blant annet podcasten med Sigrid Bonde Tusvik, Tusvik og Tønne. Lisa er gift og har to barn på og år. Vaksinen fås hos fastlegen og settes som sprøyte i overarmen.


Kostnad-nytte-vurderinger. Kunnskapssenterets første vurdering var basert på enkeltdose apotekpris pluss moms. Momsen var nøytral på statens hån men apotekprisen var kunstig høy i studiene fordi det ikke ble tatt hensyn til de store rabattene, opptil – som gis ved å kjøpe mange doser til nasjonale vaksine-programmer. FIKK TILBUD: Camilla Karlsen (11) er en av 7. Nå mener eksperter at også guttene bør vaksineres, for å redusere risiko for kreft i mandlene.


Vaksinen kan også forebygge andre HPV -relaterte krefttyper som analkreft og vaginalkreft. Vaksinen er imidlertid såpass ny at det har vært usikkert akkurat hvor lenge den er effektiv, ettersom oppfølgingstiden så langt har vært forholdsvis kort. Totalt er rundt 1mill.

Vaksinen beskytter kun mot sykdommer forårsaket av HPV -type og 1 og i noen grad mot visse andre onkogene typer av HPV. Vaksinen er kun ment for profylaktisk bruk og har ingen effekt på aktiv HPV -infeksjon eller etablert sykdom. Les mer om HPV og vaksinering her: Helsenorge. Vaksinen er omstridt, og flere fageksperter stiller spørsmål ved saksgangen i forbindelse med avgjørelsen om å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.


Likevel er det mange i Norge som er skeptiske til vaksinen. Flere enn prosent av foreldrene til jenter i 7. Doseringsregimet består av tre doser som skal gis i løpet av seks måneder. Gardasils beskyttelse har foreløpig vart i fem år, og for Cervarix i over seks år.


Man antar at oppfriskningsdoser ikke vil være nødvendig. Hos de jentene som ble obdusert ble det funnet andre årsaker enn vaksinen til dødsfallet. Ledende helsesøster Birgit Iversen, tlf.


Nå haster det for menn som har sex med menn Gratis vaksine ut november. I høst får også gutter på 7. Den nye vaksinen , Gardasil har vist å gi nær 1prosent beskyttelse mot HPV -typene som er ansvarlig for prosent av livmorhalskrefttilfellene. Forrige uke meldte Legemiddelverket om et tilfellet av POTS i Norge hos en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg