fredag 26. desember 2014

Nyfødt feber

Nyfødt barn, sjekkliste. Spedbarn kan ha feber uten å være syke, og de kan være syke uten å ha feber. Det viktigste er å følge med på allmenntilstanden. Det står i kasuistikken at nyfødte med feber alltid skal innlegges, og at det som regel er riktig å gjøre en omfattende utredning. Men små barn skal ikke gå med feber altså!


Mina hadde feber da hun var rundt uker. Jeg ringte legekontoret som sa jeg kunne komme bort om jeg ville - noe jeg takket ja til. Legen lyttet på lungene hennes, men sa at det ikke var noe unormalt å ha feber siden så små barn ikke klarer å regulere kroppstemperaturen. De fleste babyer som får tidlig innsettende infeksjon blir syke i løpet av de første timene etter fødselen. Barn kan også få rosen (erysipylas).


Da vil barnet være akutt sykt, ofte med feber , og hevet hudflate som har en intens rødfarge. Ved mistanke om rosen skal man kontakte lege. Dersom et nyfødt barn får brennkopper skal en lege se på det, sier Lagerløv. Les mer om utslett hos barn. Når bør man kontakte lege?


Huden til nyfødte kan fremvise en rekke endringer i løpet av de første ukene av livet. De fleste av disse endringene er lite plagsomme og de går over av seg selv, men noen krever diagnostisk utredning for å utelukke infeksjon eller underliggende sykdom 1. Feber er et vanlig tegn på sykdom og en del av kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner. Små barn får lettere feber enn voksne. Spædbørn kan have forhøjet temperatur uden at være syge, og de kan være syge uden at have feber.


Det vigtigste er at følge, hvordan barnet generelt har det. Dog bør du kontakte lægen, hvis du måler en temperatur på over 3hos børn under måneder, hvor temperaturne ikke falder, hvis du fx afklæder barnet. Nesten alle får litt blod i urinen ved feber eller mye fysisk aktivitet. Ved familiære årsaker kan barnet får mer blod i urinen med fysisk aktivitet eller feber.


Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve. Det er både vanlig og ufarlig. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt.


Et sunt spedbarn skal ha en stabil kroppstemperatur, men de regulerer ikke kroppstemperaturen som større barn. Dersom barnet har feber eller lav kroppstemperatur, observer barnet nøye og jevnlig. Er allmenntilstanden også påvirket, bør lege kontaktes. Han ble født dager før termin og hadde da en vekt på 7. Han sover svært mye, men virker fornøyd.


Mor , far og søster var dager før fødsel i kontakt med barn med kikhoste. I natt fikk mor frostrier og feber som gikk raskt over. Feber Hvis barnet har feber , mere end 35º C målt i numsen, men ellers virker veltilpas, så prøv at tage noget af barnets tøj af og mål temperaturen ½ -time senere. Hvis barnet fortsat har mere end 35º C eller virker slapt, meget grædende og uinteresseret i at die, så kontakt jeres praktiserende læge, sundhedsplejersken eller jordemoderen. Generelt er jeg skeptisk til pannetermometre som måler temperaturen på huden.


Dette kan gi alvorlige feilmålinger, sier Srebro. Ved forkjølelse er barnet som regel sutrete og misfornøyd med feber rundt 3grader eller mer. Ofte kan man kjenne små hevelser ved halsen, i armhulene eller i lysken.


Det skyldes at lymfeknutene har hovnet opp på grunn av infeksjonen, noe som er en del av kroppens immunforsvar. Noen ganger fører forkjølelse og feber med seg vondt i ørene. Feber alene gir sjelden nyttig informasjon om alvorlighetsgraden av sykdommen. Både uskyldige og alvorlige infeksjoner kan være forbundet med høy feber. Høy feber i seg selv virker også inn på allmenntilstanden slik at situasjonen blir vanskeligere å vurdere.


Svar: Voksne kan ha feber , hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber , og kan bli trøtte og irritable.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg