mandag 8. desember 2014

Helsedirektoratet kosthold

Helsedirektoratet kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Kunnskap om endringer i matvarenes sammensetning og befolkningenes kosthold er grunnleggende for utformingen av mat- og ernæringspolitikkens målsettinger, så vel som for oppfølging, evaluering og videreutvikling av denne politikken. Kostsirkelen har delt inn alle typiske råvarer fra det norske kostholdet i ulike kakestykker. Størrelsen på kakestykkene angir hvor store mengder som anbefales fra de ulike gruppene.


Helsedirektoratet kosthold

Det skal ikke mye til for å få sunn mat og drikke inn i hverdagen. Små grep for å spise sunt kan gi en stor forskjell. Få flere tips og råd her. Maten vi spiser består av ulike næringsstoffer som har ulike funksjoner i kroppen.


Her får du vite mer om hvilke næringsstoffer som gjør hva, og hvilke matvarer du bør spise. Kokebok for alle skal stimulere til matglede og inspirere både unge og voksne til å lage enkel, god og sunn mat i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger for et sunt kosthold. Rådene egner seg for de fleste voksne, barn, unge, gravide og ammende, eldre, og personer med økt sykdomsrisiko, for eksempel overvektige eller de med høyt blodtrykk. I utgangspunktet passer Nøkkelrådskosten og de generelle nasjonale kostrådene også for personer med diabetes, men det er viktig å gjøre individuelle vurderinger.


To av rådene er basert på en helhetlig vurdering av kosthold og fysisk aktivitet. Et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. Helsedirektoratet har utarbeidet råd om kosthold og fysisk aktivitet.


Hold Ctrl-tasten nede. Helsenorge har kvalitetssikret informasjon om helse, sykdom og rettigheter, og digitale tjenester som bytt fastlege, e-resepter og kjernejournal. De generelle kostholdsrådene er et godt utgangspunkt for et sunt og variert kosthold. Som gravid spiser du for to, men ikke for to voksne.


Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive brød med pålegg, et glass skummet melk og et eple. Riktig kost under svangerskap er det som vi alle kjenner som sunn kost. Det anbefales å holde en regelmessig måltidsrytme med 3-måltider. Dette medfører mindre. Storkjøkkenet i Bærum kommune har utviklet filmene Riktig mat til rett person.


Denne filmserien gir en innføring i hva et fullverdig kosthold innebærer og hva ulike typer spesialkost. Det er ikke slik at du skal kutte ut alt du liker selv om du går ned i vekt. Men du kan tenke gjennom hvor ofte du gjør det.


Helsedirektoratet kosthold

For å forebygge ny eller videre utvikling av hjertesykdom, vil et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker være gunstig. Hvis du har pleid å drikke én om dagen, kan du kanskje gå ned til to i uken. Diabetesforbundets holdning er at alle trenger kunnskap om kosthold , slik at du kan ta de rette valgene for deg og din diabetes. Ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege.


Norges idrettshøgskole. Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide, men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode.


Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. Her er den nye retningslinjen for mat og måltider i barnehagen. Flere nye temaer er tatt me og for første gang inneholder retningslinjen også refleksjonsspørsmål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg