fredag 19. desember 2014

Gå i søvne barn

Rundt 3–prosent av alle barn har regelmessige episoder med å gå i søvne , eller somnambulisme som det kalles på fagspråket. Søvngjengeri er det samme som å gå i søvne. Dette er vanligst hos barn. Det er en tilstand der barnet vandrer med åpne øyne, men uten å være våken. At barn går i søvne er nemlig ikke så uvanlig.


Han er søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Vanligvis går barnet i søvne en halv til to timer etter at det sovnet. Arvelige faktorer spiller inn. Rundt prosent av de som går i søvne har slektninger med samme plager. Man vet ikke hva årsakene er til somnambulisme.


Det er en sammenheng med mengden av dyp søvn , og siden barn sover dypere enn voksne, kan det forklare hvorfor dette i hovedsak sees hos barn. Så årsaken til at barn går oftere i søvne enn voksne, er at barn har mer dyp søvn enn voksne, sier han. Det er aller vanligst å gå i søvne når man er i alderen mellom åtte og tolv år.


Vi ser også at søvngjengeri går igjen i enkelte familier, hvilket tyder på at det er arvelige faktorer, sier han. LES OGSÅ: Prater du i søvne ? Hyppigere hos barn enn hos voksne. Opp mot prosent av barn helt opp i tiårsalderen går i søvne , og dette skyldes at hjernen deres ikke er ordentlig utviklet. Men det kan også forekomme hos voksne.


Det er ikke uvanlig at barn går i søvne , såkalt søvngjengeri, men noen fortsetter også når de blir voksne. Pallesen kan arvelige faktorer spille en. Starter man derimot å gå i søvne først i voksen alder, kan det være tegn på sykdom. Vår seksåring har de par siste kveldene stått opp og komt inn i stua.


Gå i søvne barn

I går kveld virket han så trett i øynene og sa lite. Jeg fann litt drikke til ham som han drakk. Min mann bar han i senga igjen og han la seg til å sove uten å si noe mere. Jeg selv gikk en del i søvne da jeg var barn og jeg hu.


Bjorvatn forteller at det vanligste er å gå i søvne tidlig om natten, ikke på morgenkvisten. Men etter – minutter går barna gjerne til sengs igjen, og sovner. Hvis barn går i søvne , må hjemmet sikres.


Det kan være aktuelt å sette en sikring på toppen av trappen og sørge for at vinduer er låst. Noen leger anbefaler å vekke barnet hver natt like før den tiden de vanligvis starter å gå i søvne , har mareritt eller nattskrekk. Det finnes ikke god nok dokumentasjon på om dette hjelper. Noen foreldre med barn som går i søvne fester en bjelle på soveromsdøren til barnet, slik at de lettere kan holde oversikt over om det skulle gå i søvne.


Vekk barnet forsiktig. Men er omfanget stort, kan det være aktuelt med medisinsk behandling. Gutten min går i søvne. I dag husket han ikke det.


Er det vanlig for barn å gå i s. Blant barn som sover lite, er det høyere forekomst av psykiatriske symptomer som aggressiv, regelbrytende atfer oppmerksomhetssvikt og sosiale vansker. Gjennom påvirkning av foreldre- barn -forholdet vil søvn også indirekte få betydning for barns og unges utvikling. La barna sove i barnehagen Hanne S. Finsta Forskerfabrikken. Stadig flere småbarneforeldre nekter barna formiddagslur i barnehagen.


De er redd det går ut over nattesøvnen. Men her bør de tenke seg om en gang til, for mye tyder på at småbarn bør få sove på dagtid hvis de kjenner behov for det. Og overtrøtte barn har nemlig en tendens til å våkne tidligere neste dag. Vær derfor oppmerksom på når barnet viser tegn til at det er trøtt, og si at “nå er det leggetid”. Er du utydelig og sier “skal vi kanskje gå og legge oss nå”, kommer du ingen vei.


Misvær er opptatt av at søvn og legging skal være koselig. For lite søvn kan derimot gi dårlige ringvirkninger som at barnet blir grettent, får dårlig matlyst, dårlig konsentrasjon og dårlig samspill med andre barn og voksne. Jeg råder ofte foreldre til å føre en logg for å finne ut hvor mye søvn deres barn trenger for å være uthvilt, for så å fordele søvnen på riktige tider ut fra familiens rytme. Han pleide å gå på do og han snakket i søvne.


Han hadde også mye mareritt, han hylte og skreik i søvne , men vi fikk ikke kontakt med han, skriver en mamma i vårt forum Barnimagen. Men hvor vanlig er det at barn går i søvne ? Noen barn vokser av seg søvnproblemene, men alvorlige søvnvansker kan vare i lang tid. Barn som får mareritt eller går mye i søvne , vil vanligvis vokse av seg disse problemene ved tiårsalder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg