torsdag 4. desember 2014

Forstoppelse

Ved akutt, midlertidig forstoppelse , kan du bruke avføringsmidler som får tarmen til å tømme seg raskt (såkalte kontaktlaksantia). Sennaglykosider (Dulcolax og Pursennid) er reseptfrie legemidler av denne typen, og virker normalt i løpet av 6-timer. Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost. Forstoppelse er noe mange opplever fra tid til annen. Treg, hard eller sjelden avføring kan være forårsaket av dårlig kosthol men det finnes også andre årsaker.


Treg mage og forstoppelse er et problem som mange har til tider.

Dette er et kjerringråd som skal være til god hjelp. Begrepet er vanskelig å definere, fordi man har svært varierende forhold til hva som er normalt. En mye brukt definisjon er avføring sjeldnere enn to ganger per uke. Man går sjeldnere på toalettet, og avføringen blir treg eller hard.


Noen opplever også følelsen av oppblåshet og magesmerter. Fiberrik kost, nok vann og fysisk aktivitet er viktige tiltak for å unngå forstoppelse. Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet.


Pasienter og beboere på institusjon kan derfor lett få forstoppelse. Hard mage kan nemlig ha en rekke årsaker, og noen av dem er alvorlige.

Noen ganger bør lege oppsøkes, men ellers finnes det mye som kan forsøkes for å forebygge og behandle plager. Hva er forstoppelse ? Typisk har du avføring to eller færre ganger i uken, hard eller klumpete avføring, må trykke mye for å få ut avføringen, eller føler at du ikke er fullstendig tømt i forbindelse med avføringen. Har jeg forstoppelse ? Finn ut med denne veiledningen om symptomer på forstoppelse.


Hver dag lurer millioner av mennesker på om de har forstoppelse. Se hva du bør spise for å unngå det. For noen kan det være normalt å ha avføring flere ganger daglig, mens andre har avføring noen ganger i uken. Kronisk forstoppelse oppstår når du har hatt problemer med å tømme tarmen i tre måneder.


Obstipasjon eller forstoppelse er en tilstand i fordøyelsessystemet hvor et individ opplever hard avføring som er vanskelig å eliminere. Ved forstoppelse , har du vansker med å få ut avføringen. Grunnen er at det er stor forskjell på hvor ofte folk normalt går på toalettet. Noen barn vegrer seg mot å gå på do utenfor hjemmet for eksempel.


En annen vanlig årsak til forstoppelse er at man ikke har nok fiber i kosten. Treg avføring kan bety flere ting: at det går lang tid mellom hver gang man man har avføring, at avføringen er hard og derfor vanskelig å få ut, og at man har vanskeligheter med selve tømningen. Så mange som prosent av befolkningen sliter med forstoppelse og treg mange, og problemene er mer utbredt blant kvinner enn blant menn.


Når en katt gjentatte ganger forsøker å gå på do uten å lykkes kan forstoppelse være årsaken. Lignende symptom kan også sees ved den akutte og potensielt livstruende tilstanden urinstopp!

Det er også mange eldre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg