torsdag 22. august 2019

Symptomer på add

Men ADD er ikke en lidelse som bare knyttes til tidlige år. Når kravene hardner, er vår erfaring at de med ADD - symptomer faller mer og mer ut. Ofte blir karakterene på videregående skole gradvis dårligere. Det er ikke fordi sykdommen er blitt verre, men fordi kravene til kunnskapsnivå blir høyere.


Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper.

Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. Hvordan finner legen ut om barnet har ADD ? Historien du kan fortelle om barnets utvikling helt fra fødselen av kan si mye, fordi den hos ADD -barn ofte har vært annerledes enn vanlig. Gjennom den kroppslige undersøkelsen av barnet på kontoret kan legen finne små avvik som også er typiske for unger med ADD.


Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av psykoedukasjon, veileding og medikamentell behandling. ADHD fører ofte til andre vansker i tillegg til kjernesymptomene, for eksempel atferdsproblemer, angst, depresjon eller lærevansker. Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende.

Dette kalles ADHD uoppmerksom type, tidligere kalt ADD. ADD blir ofte betegnet som adhd uten hyperaktivitet, det er til en vis grad rett men man kan ikke sammenligne en med ADD og en med adhd. Adhd gutten er mer frampå og vil vise hva han kan mens ADD gutten er mer sjenert og trekker seg unna.


Det er vanskelig å finne god norsk litteratur om ADD , mer info vil komme etterhvert. Man kan have ADD i varierende gra og det er forskelligt, hvilke symptomer , der fylder mest. Så der er stor individuel forskel på , hvor store vanskeligheder ADD ´en giver i et menneskes liv.


Fordi ADD mangler hyperaktivitet ADH mange kvinner med ADD gå gjennom livet uten noen gang å bli diagnostisert. Voksne kvinner er ofte diagnostisert med ADD bare etter deres barn er diagnostisert med atferdsforstyrrelse. ADD symptomer kan gjøre en voksen kvinne kommer over som selvopptatte, vimsete og ubesluttsom. Mennesker med ADD har primært vanskeligheder med at være opmærksomme og koncentrerede og dermed også med at opretholde et passende tempo og energiniveau i dagligdagen.


Ved ADD er der overordnet set tale om minimum af følgende symptomer : Uopmærksomhe lav koncentration og hyppigt skift af fokus. Ifølge Norsk helseinformatikk kan voksne som ikke fikk ADHD-diagnosen som barn, utvikle mer åpenbare symptomer senere i livet. Diagnostiske kjennetegn for ADHD er de samme for barn, ungdom og voksne, men konkrete eksempler og ytringsformer vil variere med alder, sier leder Geir Øgrim, leder av ADHD Norges fagråd. ADHD er en heterogen klinisk lidelse, noe som vil si at symptomer og vansker kan arte seg svært ulikt avhengig av person, alder og situasjon.


Hyperaktivitet, impulsivitet og uoppmerksomhet beskrives derimot som felles kjernesymptomer på lidelsen. ADH fortsetter å ha denne tilstanden i voksen alder.

Det viser en oversikt over ADHD blant voksne publisert i WebMD 1. Artikkelen du leser her er basert på denne oversikten. Mens gutter kan være mer hyperaktive og vise flere atferdsproblemer, jenter er ofte mest uoppmerksom. En ADD -pasient er gjerne bare den glemsomme. Den som ikke husker det som er avtalt, og som ikke klarer å følge med i timen.


Gjør slurvefeil og har vansker med å følge instruksjoner. Add er ikke en egen diagnose slik jeg har forstått det, har man add så får man diagnosen adhd eller hyperkinetisk forstyrrelse. Angst og depresjon er spesielt vanlig om man har ubehandlet adhd. Jeg har nok symptomer til å egentlig kunne få diagnosen Unnvikende pf, men psykiateren mener alle symptomene kan forklares med ubehandlet adhd.


Sentralstimulerende medikamenter er en vanlig og effektiv behandling for ADHD hos voksne selv om responsraten kan være lavere for voksne enn barn. Det ikke-sentralstimulerende stoffet atomoksetin er også en effektiv behandling for ADH men uten potensialet for misbruk som ved sentralstimulerende medikamenter. ADHD kan oppdages ved at spesiell oppførsel blir identifisert. De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Noen mennesker kan vise tegn på alle tre symptomer (kombinert ADHD), mens andre bare har en eller to typer symptomer.


Pasienter med ADHD bør få en tverrfaglig tilnærming der alle instanser bør samarbeide. Pasienten skal kunne oppleve bedre mestring og trivsel. Jeg er en gutt på år som er veldig sikker på at jeg lider av sykdommen ADD.


Jeg har omtrent alle av symptomene (tankene flakser veggimellom hver dag, når noen snakker til meg tenker jeg ofte på andre ting, klarer ikke mestre lange oppgaver, MEGET ukonsentrert osv osv).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg