torsdag 1. august 2019

Vondt i magen og ryggen

For halvannet år siden begynte jeg å få smerter i ryggen og øverst i magen. Nærmeste jeg klarer å beskrive smertene er som om noen prøver å stramme et belte rundt meg slik at det føles ubehagelig å puste normalt. I løpet av et år har omtrent halvparten av oss hatt episoder med vondt i ryggen , og rundt har kronisk vondt i ryggen.


Dette er en diagnose som har store sosioøkonomiske kostnader for Norge – så hvorfor satser man ikke mer på forebyggende tiltak? Jeg har i noen dager plutselig fått vondt i nedre del av ryggen og nedre del av magen.

De kommer helt plutselig så må jeg legge meg ned for at det skal bli bedre. Avføringen er normal, av og til litt løs. Og en hoven lymfeknute.


Takk,skal teste ut den #128522; Er merkelig vondt ,slik tror jeg ikke at jeg har hatt før,det dunker på en måte og nå sitter det ytterst på hver side av magen ,akkurat oppunder siste ribbein på sidene. Og litt dunking i ryggen omtrent i samme høyde. Men det kommer i tak, og det er masse luft som jeg får ut når jeg legger meg rett ut på sofaen.


De klassiske symptomene på flere av spondyloartrittene er å være stiv og ha vondt i ryggen , men det er mange flere steder det er vanlig å ha smerter. Det kan ta mange år før man får en sikker diagnose, siden det tar tid før forandringer i iliosakralleddene synes på røntgen.

Vi kan alle ha vondt i magen , men når trenger man egentlig å ringe legen? Det er helt normalt å ha vondt i ryggen iblant, men spesielt hos yngre menn kan ryggsmerter i verste fall være kreft. Det passer aldri med vondt i korsryggen. Akutt vondt i korsryggen er en plage som rammer opptil av den norske befolkningen ifølge tall fra NHI.


Korsryggen er den nedre delen av ryggen og består av ryggvirvler, på fagspråket kalles den lumbal columnalis. Det å få plutselig vondt i korsryggen er også kjent som lumbago eller hekseskudd. Vurdering av ubehag i øvre del av magen. Det gjør vondt i den nederste delen av ryggen. Musklene er spendte og ryggen er stiv.


Ved akutte smerter heller ryggen ofte fremover og til en av sidene. På legespråket foretrekkes betegnelsen funksjonell dyspepsi eller non-ulcus dyspepsi (NUD = ikke-magesår plager i øvre del av magen ). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen. Når man ligger ned blir belastningen en annen på vevnaden i kroppen, også leddene i ryggen.


Vi ser ofte at muskelspenninger og kink i ryggen bidrar til feilaktig bevegelsesmønster og overbelastning av ledd andre steder, og dette kan skape smerte når man ligger. Vondt når jeg ligger. Små barn angir ofte vondt i magen ved infeksjoner andre steder.


Dette er tilstander som som regel går over av seg selv uten behandling.

Men hva om du opplever smerter på venstre side av magen ? I dag skal vi ha fokus på dette som er et vanlig problem, og forsøke å finne årsaker. Du kjenner smerter på venstre side av magen , men hvorfor? Hva er korsryggsmerter og hvorfor har jeg vondt i ryggen ? SVAR: Hei jente år. Takk for at du kontakter Ung.


Hei jenter Noen som har opplevd å ha vondt nederst i magen (under fosteret på en måte)? I tillegg sliter jeg veldig med å sove og finne meg noen gode sovestillinger om dagen så er konstant trøtt. Har også endel vonde kynnere (blir kvalm når jeg får dem), samtidig som jeg har vondt i ryggen , men d. Føles nesten som menssmerter, men jeg har aldri hatt noe særlig menssmerter. Går på cerazette p-piller som gjør at jeg ikke har noen kraftige blødninger og ikke smerter hvis jeg først har en liten mellomblødning. Ubehag eller smerter i magen.


Oppblåsthet og luftavgang. Diaré eller hard mage, ofte vekslende. Bekymring, engstelse eller frykt. Vanskeligheter med å konsentrere seg. Ofte blyanttynn avføring.


Smerter i endetarmen eller i ryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg