tirsdag 6. august 2019

Brennkopper feber

Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme.


Symptomer er blemmer, ofte i ansiktet. Vanligvis er det barn og unge som får brennkopper.

Det er to kliniske typer av brennkopper : vanlig brennkopper (impetigo contagiosa) som skyldes gruppe A-streptokokker eller gule stafylokokker. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Brennkopper blir ofte bra av seg selv, men det er likevel viktig å behandle på. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret.


Man har ofte mange betente sår. Hvordan begynte det? Startet sårene med kløe og små blærer?

I så fall kan det kanskje være forkjølelsessår (herpes). Nei: Man kan godt ha en overfladisk infeksjon uten å ha feber. Hvis man ikke gjør noe med smitten, kan brennkopper spre seg til andre hudområder på kroppen.


Ved impetigoinfeksjoner som oppstår fra hudlesjoner (hudforandringer i form av eksem, sår m.m.) forekommer det også symptomer i form av feber , bindehinneinflammasjon, rødhet og avflakning av hudområder. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.


Smittefare ved brennkopper. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Denne gule væsken kan føre smitte videre til andre deler av huden og mellom mennesker. Det er en ufarlig sykdom som gir lite plager. Sykdommen forårsakes av en bakterie og er veldig smittsomt.


Feber kan forekomme. Tilstanden oppstår ofte hos barn og skyldes i de fleste tilfeller stafylokokker, en sjelden gang streptokokker.

Bakteriene kan også finnes i nesen og svelget uten å gi symptomer. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer. Vanligvis starter symptomene i ansiktet og da ved nesen, munnvikene og øreflippene.


Navnet brennkopper har sykdommen på grunn av det vannkopplignende utseendet og fordi det smitter fra et barn til et annet. Det går brennkopper og vannkopper i barnehagen. Han er ellers ok form, bare slapp å litt feber. Hånd munn og fot syke har han hadt. Han hadde samme prikker igår på det andre kinnet, de er borte idag etter ca dager, idag fikk han nye på andre kinnet.


Det er liten gulaktig kviselignene topper på prikkene som ikke vises bra på bildet. Varianten som gir blemmer sees hyppigst hos en baby rett etter fødsel. Allmenntilstanden er som regel ikke påvirket. Barn kan gå i barnehage eller på skolen når utslettet er under kontroll. Det kan likevel være lurt å måle feber.


Dette gjelder for eksempel ved brennkopper. I slike tilfelle må det gjøres et skjønn av behandlende lege eller av foreldrene. Oversikten under dekker de vanligste symptomer og sykdommer som kan forekomme hos barn som går i barnehage eller de lavere klassetrinn i skolen.


Barns normale temperatur kan variere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg