torsdag 29. august 2019

Foster 6 uker

Følg graviditeten uke for uke. Les hva som skjer med babyen i magen, og i mors kropp. Få gode tips til dere som skal bli foreldre hver uke i svangerskapet.


Fra uker og dager til uker og dager av svangerskapet. Lengde: 4-mm Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Menneskefoster: Til venstre, ca. Embryoet er nå fire uker gammelt, og 7–mm langt. Organene har allerede begynt å utvikle seg, og hjertet er i stand til å pumpe blod rundt i kroppen. Det vil likevel ta to til tre måneder før organene er omtrent ferdigutviklet. Den første tiden etter fødselen vil det også være vanskelig å lære spedbarnet døgnrytme.


Først når barnet er 3- måneder gammelt kan vi begynne å forvente at det tilpasser seg foreldrene. Gravid uke symptomer Nå er det vanlig at noen av symptomene begynner å dukke opp.

Noen opplever at kvalmen kommer for fullt denne uka, mens andre føler seg så trøtte at de vil legge seg rett etter jobb. Det begynner å krummes og foldes slik at det blir omgitt av fosterhulen. Det dannes et sammenhengende tarmrør fra munnen til endetarmen som senere skal bli til hele fordøyelsessystemet. Allerede en måned etter befruktningen av egget er utviklingen av alle organer i gang.


Gravid uke 10: Ditt foster er nå centimeter, omtrent som en cherrytomat. Sannsynligvis føler du deg ikke noe særlig bedre ennå. Mange er kvalme, trette, oppblåste og mer. Trøsten er at kvalmen pleier å gi seg om et par uker. Kanskje har du foreløpig gått lite opp i vekt, men snart kommer vektøkningen sakte men sikkert hos de fleste.


Det er normalt å legge på seg alt fra til kilo i løpet av. Før fullgåtte uker er ikke fosteret utviklet nok, og vi kan derfor ikke forvente å se hjerteslag. Få dager spiller en stor rolle i denne sammenheng. Bestiller man time før sikre seks uker er gått, vil undersøkelsen dermed ikke kunne bekrefte et levende foster. Eggløsningen skjer i slutten av uke eller helt i begynnelsen av uke og det er først da den egentlige graviditeten kan ta til.


For hvordan ser egentlig et uker gammelt foster ut?

Jeg var p ul ved ca uker (mulig det var 62?). Vil du se video av hvordan fosteret utvikler seg fra uke til uke? Ultralyd i svangerskapet - Ultraportalen Uke - 7. Babyen fr armer og bein.


I dag er det som oftest målinger fra ultralydundersøkelsen rundt uke 18–som brukes til å fastsette termindatoen. Dette kalles termindato. Termindatoen er likevel bare en estimert fødedag, et normalt svangerskap varierer fra til uker. Føder man før uke regnes det som prematur fødsel, etter uker regnes som overtidig.


Fem til seks dager etter befruktningen fester embryoet seg til livmorveggen. Herfra starter en uker lang reise i mors mage før barnet blir født. Hjertet slår allerede cirka dager etter befruktning.


Hjertet pumper sitt eget blod til lever og hovedpulsåren. Mange kvinner opplever å ha plager med svangerskapskvalme. Det er ubehagelig men ikke farlig for den gravide eller barnet. Magen begynner å synes hos de fleste gravide på dette tidspunktet.


Det avhenger litt av kvinnens kroppsbygging. Jeg fikk først beskjed om at jeg var uker på vei av lege. Det samme skjedde meg i går. På ultralyd uker senere fikk beskjed om det samme, uker og dager.


De opererer visst med en dagers feilmargin i starten så den siste målingen på fosteret skal visst stemme. Men det er veldig kjedelig å bli satt tilbake noen uker. Nå kjenner mange ett eller flere symptomer på at man er gravid. Det er vanlig å være trøtt, kvalm og kjenne seg oppblåst.


Hvis fødselen skjer før uke er fullendt, er det en for tidlig dvs. Prematur betyr egentlig førmoden. En prematur fødsel starter med premature rier.


Noen ganger skjer dette fordi vannet går, men ofte vet man ikke årsaken. Graviditet eller svangerskap er navnet på tiden fosteret tilbringer i livmoren mellom befruktning og fødsel. Eggcellen og sædcellen smelter sammen i egglederens ampulle.


Det befruktede egget transporteres deretter gjennom egglederen til livmorhulen, hvor det graver seg ned i livmorens slimhinne etter –døgn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg