torsdag 1. august 2019

Lungebetennelse mycoplasma

De fleste sykdomsforløpene er milde med feber, influensaliknende symptomer, hodepine, sår hals og heshet. Lungebetennelse opptrer bare i knapt av tilfellene. Ved mykoplasmainfeksjon utvikler symptomene seg vanligvis langsomt over flere dager til en uke.


Hva er årsaken til mykoplasma- lungebetennelse ? Sykdommen forekommer hyppigst om høsten eller vinteren, hvor den hvert 3. Mykoplasma lungebetennelse gir andre symptomer og krever annen behandling enn vanlig lungebetennelse.

Mykoplasmabakterien skiller seg fra de vanlige bakteriene fordi den mangler cellevegg, og derfor mangler også penicillinets angrepspunkt. Den kalles ofte atypisk lungebetennelse , da man gjerne ikke får så høy feber og andre typiske symptomer som ved alminnelig lungebetennelse. Sykdommen er ofte langtrukken, og et forløp på 3-uker er vanlig. Mycoplasma pneumonia Hva er mycoplasma ? Dette skyldes både at den har et mildere forløp med lavere feber, og at det ofte er den mest motstandsdyktige delen av befolkningen som angripes. Omfattende epidemier kan opptre ca hvert 4-år.


Mykoplasmalungebetennelse er sjeldnere, men forekommer i alle aldersgrupper. Haemophilus influenzae forekommer også, særlig hos pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom, såkalt KOLS.

En mykoplasma infeksjon fremstår normalt som en noe langvaring og ellers vanlig forkjølelse med vond hals og tørr hoste. Personen som har infeksjonen trenger ikke være syk, men kan bære smitten. Det går 1-uker før man får symptomer. Hvor hyppig er mycoplasma lungebetennelse?


Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten. Det finnes et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse. De patogene egenskapene til mykoplasma-arter er relatert til at de gjemmer seg inne i celler.


De vil da også være skjult for. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. Legionella kan gi pneumoni med høy feber, diaré og mentale forandringer. Kan opptre epidemisk eller som spredte enkelttilfeller.


Om genital mykoplasmainfeksjon. Bakterien overføres seksuelt og kan forårsake uretritt hos både kvinner og menn samt cervisitt hos kvinner.

Antakelig er det store prevalensforskjeller i ulike deler av verden. En større dansk undersøkelse viste en prevalens på cirka hos de som ble testet for mikroben. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg