torsdag 22. august 2019

Hånd og fotsyke

Finn laveste nettpris her. Hånd -, fot- og munnsykdom Foto: NTB Scanpix Vis mer Hånd fot og munnsykdom gir livslang immunitet. Mange forveksler hånd -, fot- og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker.


Hva er hånd -, fot- og munnsykdom?

Sykdommen rammer oftest barn, men også voksne kan smittes. Det finnes mange forskjellige coxackie-virus som kan forårsake hånd -, fot- og munnsykdom. I Norge er Adet vanligste. I andre land (særlig i Asia) er også enterovirus en hyppig årsak.


Jeg hadde det for tre uker siden. Det var ikke så vondt i hender og under føtter, men de i munnen, spesielt under tunga var ille. Men det var vel kanskje ikke mye til hjelp-.


Men hvis du får det i munnen, så kan jeg tipse om noe som het oralmedic, det var som å komme til himmelen.

Har du eller barnet ditt hatt hånd -, fot- og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen. Vil du lese flere slike saker? Venninna mi, som er 4 ble plutselig syk i forgårs kveld med høy feber (som er gått nesten helt ned nå) og vabler under føttene og i hendene. Jeg kom til å tenke på den barnesykdommen med blemmer på he.


Virusinfeksjonen gir blemmer i munnen og enkelte ganger også på hender og føtter. Infeksjonen rammer oftest barn under ti år ettersom utbruddet oftest starer i barnehagen eller på barneskolen. Hånd - fot- og munnsykdom gir 1-dagers lett feber og lett halsvondt. Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår.


Vi reiste til Legeformidlingen og der fikk vi Calcipen. De trodde det var halsbetennelse. Dagen etter kom det blemmer på tungen og lett feber. Dag enda nye blemmer, feberfri, men ut på dagen kom han til meg og hadde da fått blemmer i hendene.


Munn hånd og fotsyke. Symptomer Mange sm blrer, spesielt i munnen, p ftter og hender (derav navnet). Av og til kommer det ogs utslett i munnen og nedentil. Kan gi moderat feber i noen dager.

Hnd-, fot- og munnsykdom - Felleskatalogen Hnd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som rammer barn. Hånd -, fot-, og munnsyke begynner ofte med feber og dårlig matlyst, før det går over til røde, små flekker som får blemmer i midten. Som navnet tilsier, setter flekkene seg på hender ,. Dette viruset forårsaker blemmer i munnen og på hender og føtter.


Spesielt barn er berørt av viruset, men voksne som jobber med barn, kan også bli smittet på arbeidsplassen. Den utbrudd hånd -, fot- og munnsykdom vanligvis forekommer i sommer og tidlig høst på. Har barnet ditt hatt hånd -, fot- og munnsykdom?


Hvis ikke er det ganske sannsynlig at det vil få den. Tilstanden forekommer først og fremst hos barn under år, og symptomene er blemmer i munnen, på hender og føtter, ifølge Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet – derav det spesielle sykdomsnavnet. For hånd - fot- og munnsykdom er det slik at de fleste som får den er under år. Det største problemet er at det er vondt å spise på grunn av blemmene i munnen.


Det lønner seg å spise myk mat som is, banan, suppe, yoghurt og loff uten skorpe. Høres mest ut som hånd - munn- og fotsyke , synes jeg. En viktig forskjell er vel at med hånd - munn og fotsyken vil barnet også få blemmer i munnen og i svelget, mens det får man jo ikke ved vannkopper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg