fredag 2. august 2019

Normalt blodsukker

Ved diabetes har man for lite utskillelse av hormonet insulin i forhold til behovet. Ved den vanligste typen, diabetes type virker insulinet dårligere enn normalt , noe som gir en relativ insulinmangel. Hva er blodsukker ? I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer.


Det bør settes individuelle mål for fastene blodsukker. Ved insulikrevende diabetes må du noen ganger godta høyere fastende verdier for å unngå nattlige hypoglykemier.

Resultatet blir at blodsukkeret svinger lite hos en frisk person. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Diabetes diagnostiseres ved to tilfeller av fastende blodsukker over eller ett tilfelle av blodsukker over sammen med andre symptomer på diabetes. Høyt blodsukker oppstår dersom det er for lite insulin i kroppen. Blodsukkernivået hos fastende mennesker er normalt ca.


Et svært høyt blodsukker kan i løpet av kort tid (timer eller dager) ubehandlet forårsake en akutt livstruende tilstand. Dersom du har litt for høyt blodsukker over lengre ti øker risikoen for komplikasjoner på lang sikt. Alle blodsukkerapparater bruger en en-gangs blodsukker -stiks.

Stiksen, der sættes ind i apparatet, påføres en lille dråbe blo og i løbet af få sekunder kan blodsukkerværdien aflæses på apparatet. Blodet til stiksen kommer normalt fra et lille prik, man giver sig selv på siden af fingeren med en fingerprikker. Altså, normalt blodsukker er mellom 3-7. Enten måler man fastende blodsukker eller så måler man timer etter man har spist.


Så det er sånn sett ingen forskjell om du måler blodsukkeret etter timer eller etter for blodsukkeret skal da uansett være mellom 3-7. For at forstå hvad diabetes er, og hvad sygdommen gør ved din krop, skal du vide, hvad blodsukker og insulin er. Kontrol af dit blodsukker.


Målet for din behandling af diabetes er at holde dit blodsukker så tæt på det normale som muligt. Blodtrykk er et stort og omdiskutert tema. Grensene for normalt blodtrykk er gjenstand for kontinuerlige diskusjoner. Symptomene kan komme når blodsukkeret fremdeles er normalt , men faller raskt.


I løbet af dagen vil et normalt blodsukker svinge. Lavt insulinnivå i blodet før du våkner, vil også gi en høyere blodsukkerstigning enn normalt etter frokost. Dette problemet er mindre vanlig ved bruk av insulinpumpe enn ved mangeinjeksjonsbehandling. Dawnfenomenet er vanlig både hos personer med diabetes type og diabetes type 2. Under betraktes som normalt. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden?


En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd.

Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet. Noen av oss har et normalt blodsukker , og andre har et lett forhøyet blodsukker. Vi blir ikke mette av den samme maten, og vi slanker oss heller ikke på bakgrunn av samme diett.


Insulin spiller en viktig rolle i regulering av blodsukker. Dette hormonet produseres i bukspyttkjertelen. Insulin gjør at celler tar opp glukose fra blodet, og sørger for at det lagres som fett og glykogen. For lavt blodsukker betyder, at du har for lidt sukker i dit blod. Hvis du har diabetes, kan du fx få for lavt blodsukker (hypoglykæmi), hvis du har taget for meget insulin eller andre midler mod diabetes.


Eller hvis du har været mere aktiv end normalt , fx dyrket mere sport. Lavt blodsukker kan også optræde hos ikke-diabetikere. Flere forskjellige symptomer er karakteristiske for hypoglykemi.


Var på kontroll hos jordmor i dag (er uker på vei), og alt så egentlig veldig fint ut. Hun tok blodsukkeret mitt på slutten av kontrollen, fordi hun allerede hadde stukket meg for å se på jernlageret. Hun spurte deretter hva jeg hadde spist til lunsj, og sa som sant var at jeg hadde spist to b. Har du Type diabetes, er dit blodsukker højt og ustabilt. Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme og røyking er vel så viktige årsaker. Forebygging av hjerte- og karsykdom hos personer med diabetes innebærer en aggressiv behandling av alle disse risikofaktorene.


Vi pleier å assosiere høyt blodsukker med diabetes, men sannheten er at dette ikke er det eneste problemet. I virkeligheten kan noen lide av dette problemet og ikke engang innse det til å begynne med. Så, hvis du tror dette kan være tilfelle for deg, legg merke til signaler som kroppen din kan sende deg. Operasjonelle grenser er retningsgivende for forebygging og behandling av risikobarn. Risikoen for påvist høy filtrasjon i nyrene og for albuminuri var henholdsvis doblet og økt med over ganger hos dem med prediabetes, sammenlignet med personer som hadde normalt blodsukker.


For pasienter med diabetes, har flere studier vist at høy filtrasjon er skadelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg