tirsdag 30. oktober 2018

Smitte vannkopper

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.


Smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge.

Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Sykdommen smitter ved at dråper med virus overføres mellom mennesker. Man kan påføre andre smitte allerede 2-dager før utslettet kommer.


Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Vannkopper Hva er vannkopper ? Hvordan får man vannkopper ? Man smittes med varicella-zoster virus. Selv ved smitte de seks første månedene i svangerskapet, er det kun av 1som får fosterskade. Ved smitte med vannkopper sent i svangerskapet, særlig rundt den tiden du skal føde, kan barnet bli født med vannkopper. Oppsøk derfor raskt lege ved smitte , også like etter fødsel.


Ved fylte år har av befolkningen hatt sykdommen og de aller fleste er immune mot ny smitte. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper.


Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper. Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn. Viruset smitter gjennom lufta.


Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre.

Les mer om sykdommene vannkopper (varicella) og helvetesild (herpes zoster) i kapittel om varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) i Smittevernveilederen for helsepersonel (FHI). Tiden fra man er smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstid) er 2-uker. Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger. Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper.


Immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper kan hindre utbrudd av vannkopper hos ikke-immune personer hvis det gis kort tid etter smitteeksponering. Slik behandling kan vurderes for ikke-immune gravide som eksponeres for betydelig vannkoppe­ smitte. Indikasjonen er å beskytte kvinnen mot alvorlig forløp av sykdommen.


Er vannkopper farlig for gravide? Kan helvetesild smitte ? Er du immun mot vannkopper kan du trygt være sammen med de som er smittet uten at du blir syk. Det stemmer altså ikke.


Den beste måten å forebygge smitte på, er å vaske og tørke hendene godt hver gang du har vært i kontakt med brennkoppene. Den som er rammet, bør bruke egne håndklær, kluter og sengetøy. Ofte holdes barn med brennkopper borte fra barnehage og skolen.


Gravide kvinner har også høyere risiko for alvorlig forløp av vannkopper , påpeker overlegen. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Symptomene på vannkopper dukker opp til dager etter smitte. Hvis du har fått helvetesil finnes vannkopp-virus i blemmene, slik som da du hadde vannkopper.


Derfor kan du smitte et barn med vannkopper hvis du har helvetesil men du kan ikke smitte andre og gi dem helvetesild.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg