fredag 12. oktober 2018

Reaksjon på vaksine

De farligste allergiske reaksjonene kommer raskt etter vaksinasjon, og derfor må du vente på vaksinasjonsstedet i minst minutter etter vaksinasjonen. Alle som vaksinerer har opplæring og nødvendige medisiner for å takle en eventuell allergisk reaksjon. De fleste personer får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering.


Kontakt derfor alltid lege hvis du er bekymret. Et utbredt eller langvarig urtikarielt utslett som kommer kort tid etter vaksinasjon kan varsle risiko for mer alvorlig allergisk reaksjon ved neste kontakt med allergenet.

Hvis personen har behov for flere doser av samme vaksine , må risikoen for en kraftigere reaksjon ved neste dose vurderes opp mot risikoen ved å være ufullstendig vaksinert. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. For å gi maksimal sikkerhet for deg som skal få vaksine , har vi hatt grundig opplæring av de apotekansatte i injeksjonsteknikk og også akutt beredskap i tilfelle uventet allergisk reaksjon på vaksinen. En allergisk reaksjon vil inntreffe de første minutter etter av vaksinen er satt. Alvorlige reaksjoner på vanlige vaksiner er uhyre sjeldne, kanskje på million vaksineringer.


Det er svært lite bivirkninger med sesongvaksiner, de er trygge og har blitt brukt i over femti år, forklarer Cox. HPV- vaksine virker forebyggende. Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.

En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi. Symptomene på reaksjon hos valpen kan være: ustø på bena, feber, skjelvinger, klarer ikke gå, kaster opp, fråder, vanskelig å få kontakt me generelt dårlig form, veldig uro i kroppen, ikke kontroll på bena, faller om, klarer ikke reise seg, kramper, inkontinens og bevissthetstap. Vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder er kjent under navnet MMR- vaksine. Vaksinen er en blandingsvaksine som består av levende, svekkete meslinge-, kusma- og røde hunder-virus.


Ved en vaksinasjon blir enten døde, svekkede eller deler av en sykdomsfremkallende mikroorganisme sprøytet inn i kroppen. Lymfocyttene vil ta seg av dem, slik de gjør med alle ukjente mikroorganismer, og vil danne hukommelsesceller som vil gjenkjenne disse mikroorganismene, og fjerne dem raskere hvis kroppen blir utsatt for dem igjen. Når man besvimer, skyldes det forbigående nedsatt blodforsyning til hjernen på grunn av forbigående lavt blodtrykk. En besvimelse går over når hodet kommer i eller under hjertehøyde, som det jo gjør når man ligger flatt for eksempel. Allergivaksinasjon går ut på at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på , sprøytes inn under huden.


Den første dosen er så lav at den hos de aller fleste ikke utløser en allergisk reaksjon. Ved hver vaksine foretas også en grundig helsekontroll hvor hundens helse gjennomgås, fra tenner og munnhule, til øyne, ører, pels, led hjerte og lunger med mer. Dette er et viktig besøk hos veterinæren, siden begynnende plager og sykdommer kan oppdages og eventuell behandling kan settes i gang. Også etter 3-års alder kan barnet få infeksjonen, selv om det har vært fullt vaksinert tidligere.


Personer som har fått en alvorlig anafylaktisk reaksjon av insektstikk eller matvarer, bør ha adrenalin (for eksempel Epipen) til selvbehandling ved nye anafylaktiske reaksjoner. Både pasienten og nære pårørende bør lære å sette adrenalin på denne måten. Det reelle antallet vaksinedoser som er gitt vil altså kunne være høyere enn tallene i tabellen over.

MMR- vaksine ( vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) er en levende, svekket virusvaksine. En lett infeksjon med ett eller flere av de virus som er i MMR-vaksinen er en forventet reaksjon som ses hos noen av de vaksinerte. Allergisk reaksjon forekommer når kroppens immunsystem overreagerer på stoffer som vi spiser, puster inn, får på øynene, kommer i kontakt med huden eller få injisert gjennom sprøyte. Når vi kommer i kontakt med stoffer vi reagerer mot, kan dette aktivere immunforsvaret, som igjen utløser de typiske allergiske symptomene.


Fordi statistikken sier det, pga de mener det kan være tilfeldig at barnet blir sykt, og de anser sykdomslignende symptomer i likhet med det vaksinen er for (altså meslinger, røde hunder og kusma) er det som blir registrert som bivirkninger av vaksinen. En lett reaksjon som feber eller slapphet er likevel vanlig, men alvorlige bivirkninger er meget sjeldne. Vaksiner må gjennom store vitenskapelige tester før de kan implementeres i vaksineprogram, og det anvendes ikke vaksiner hvor risikoen for bivirkning av vaksinen kommer i nærheten av risikoen ved å bli smittet av sykdommen man vaksineres mot.


En urtikariell reaksjon kan være et forvarsel om en mer alvorlig allergisk reaksjon ved neste kontakt med allergenet. Hvis det egentlig bør gis flere doser av samme vaksine , må man derfor i hvert tilfelle vurdere risikoen ved å være ufullstendig vaksinert opp mot risikoen for en sterkere reaksjon knyttet til neste dose. Man kan også ta TBE-vaksinen ved reiseklinikker og ved utvalgte apotek rundt omkring i Norge. Når det gjelder pris på TBE vaksine så koster den omtrent 3kr per dose.


I tillegg kommer kostnaden med å få satt vaksinen hos fastlege eller ved vaksinasjonskontor. Hold ekstra godt øye med barnet ditt i et par dager etter vaksinasjonen. Barn kan få feber av vaksinen. Enkelte barn kan bli irritable, få litt hudutslett eller få hovne lymfekjertler.


Et lite antall barn kan få krampeanfall. IgE er et protein som produseres av immunforsvaret og gir en allergisk reaksjon når det oppdager et. Neste skritt på veien mot en godkjent vaksine vil være å bevise den samme effekten hos. Effekten varer i et år, slik at vaksinen kan gis samtidig med den årlige vaksinen, og det er ikke noe mer å huske på. Bivirkninger er som med vanlig vaksine.


De aller fleste ser vi ingen reaksjon på , men noe få individer vil få noen dager forbigående symptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg