fredag 19. oktober 2018

Aids i norge

Aids i norge

Hiv i Norge Folkehelseinstituttet overvåker hivsituasjonen i Norge og fører statistikk over diagnostiserte hivtilfeller her i landet. Mer enn 6mennesker er døde av aids i Norge. Mange har levd et liv i ensomhet og skjul, og historiene er mange og sterke. Vi må ikke glemme, de som døde i skjul og de som døde i stillhet, minnes HivNorges styreleder Jens Harald Älgenäs Eliassen.


Aids i norge

Aids er vår tids verste helsekatastrofe og den verste i menneskehetens historie noen sinne målt i antall døde og rammede. Spredningen av hiv og dermed aids er globalt svært ujevnt fordelt. Hva er hiv-infeksjon og aids ? Hiv-infeksjon er en kronisk infeksjon med humant immunsvikt-virus (hiv) type eller type 2. I Norge forekommer nesten bare hiv-1. Ubehandlet vil pasienter som er smittet med hiv utvikle aids etter kortere eller lenger tid.


Aids , aquired immune deficiency syndrome (ervervet immunsvikt syndrom) defineres på ulike. I de årene som er gått, har leger og pasienter opplevd forventninger og skuffelser, seirer og nederlag. To år etter at AIDS ble erkjent, ble viruset som i dag kalles HIV, påvist som årsak til sykdommen. Hiv er fremdeles en epidemi, med rundt åtte prosent økning i Norge. Menn som har sex med menn står for de fleste tilfellene, sier leder for Hiv- Norge , Anne-Karin Kolstad til NRK.


Aids i norge

Hiv-viruset svekker immunforsvaret. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hiv-infeksjon. Les om symptomer, forebygging og det å leve med hiv. Hivsituasjonen i Norge.


Dette skyldtes i all hovedsak flere hivpositive innvandrere som er smittet i sitt tidligere hjemland før ankomst til Norge , samt en betydelig økning av smitte blant menn som har sex med menn (msm). Dagens medisinske virkelighet er en annen. Med vellykket antiretroviral behandling kan reelt sett aids reverseres og immunforsvaret bygges opp igjen med tilnærmet samme styrke som før sykdom satte inn.


Aids i norge

Jeg husker det som om det var i går, fortalte professor Stig E. At oversykepleier på Medisinsk avdeling A som fikk innleggelsessøknaden, kontaktet meg angående en år gammel homofil mann, som var henvist til Rikshospitalet fra et mindre østlandssykehus. Verdens helseorganisasjon (WHO) mener imidlertid det er store mørketall når det gjelder HIV-smitte i Europa. I forbindelse med Verdens aids -dag 1. Situasjonen i Norge overvåkes ved anonymiserte meldinger fra leger og laboratorier til Meldingssystem for smittsomme sykdommer.


Norge ønsker å være en tydelig og uredd politisk aktør i kampen mot hiv og aids og vil på en særlig måte gå inn med styrkede strategiske innsatser rettet mot stigmatisering og diskriminering, kjønn og seksualitet, lovgivning og rettigheter. Fakta om AIDS i Norge. Kampen mot AIDS i Norge : Seier og nye trusler. Selv om AIDS herjer mange uland som en pest, har vi i Norge oppnådd store fremskritt i behandlingen, slik at en sykdom som tidligere ofte ledet til rask dø nå er blitt en kronisk lidelse på linje med mange andre, skriver professor dr. Hva Norge angår, har tallene på smittede holdt seg relativt lave og stabile.


I fjor ble det diagnostisert 2nye tilfeller her i landet, 1av dem var menn og kvinner, ifølge HivNorge. Du kan enkelt og diskré tilpasse og kontrollere dine ReSound høreapparater med våre avanserte og intuitive apper. Du laster bare appene ned til din smarttelefon eller nettbrett, før du sveiper høyre eller trykker på skjermen for å angi dine perfekte lydinnstillinger og prøve andre nyttige funksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg