fredag 5. oktober 2018

Skiveutglidning i ryggen

Skiveprolaps kalles også skiveutglidning. Selv om legen snakker om en skiveutglidning er det ingenting i ryggraden din som faktisk har glidd ut av stilling. Geléaktig masse vil da presse seg ut gjennom sprekken, og det gjør vondt i korsryggen.


Hvordan oppstår et prolaps i ryggen ? Smerter som stråler fra ryggen nedover benet kan skyldes trykk mot en nerverot fra et skiveprolaps eller en forkalkning (forandringer i ben, leddbånd og ledd).

LES OGSÅ: Lumbago - eller hekseskudd - gir korsryggsmerter. DETTE ER PROLAPS: Den bløtere kjernen (rosa) presses ut og kan trykke mot nerverøtter (rødt) som går ut av ryggmargen. Dette er forøvrig ikke sant. Skiveutglidning Når ryggens støtdempere (mellomvirvelskivene) slites, blir tynne eller sprekker oppstår en skiveutglidning (prolaps) i ryggen.


Skiveutglidning betyr ikke at skiven fysisk sklir ut, men at innholdet i skiven buler ut på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, eller ved en ulykke. Bevegelse er alltid anbefalt ved slike tilstander. Tunge løft, lange arbeidsdager på harde gulv eller støt på ryggen som ved hopping er ikke å anbefale da dette kan føre til økt irritasjon av skivebukningen.

Svømming og gåturer i skog og mark (variert terreng) kan anbefales. Noen er så heldige at de får det vi kaller et dobbelt prolaps i nedre del av ryggen. En dobbel prolaps innebærer at man har to forskjellige prolaps i ulike nivåer av ryggen.


Det vanligste er at disse forekommer inntil hverandre. For eksempel så er det vanligste doble prolapset at man har et prolaps i L4-og et annet prolaps i L5-S1. Det begynner med utstrålende smerter til arm og ben. I brystdelen av ryggen følger smertene nervetrådene rundt halvdelen av brystkassen. Når trykket fra prolapset øker ytterligere begynner denne å blokkere ledning av nerveimpulser.


De virker som støtputer. Samtidig fører mellomvirvelskivene til at vi kan utføre smidige bevegelser med ryggen , at nabovirvler til en viss grad kan beveges i forhold til hverandre. Man kan jo tenke seg hvordan det ville blitt dersom hele ryggen var et sammenhengende langt bein!


De følgende tipsene er noe av det beste du kan gjøre for ryggen din. SØRG FOR AT DU TRENER KJERNEMUSKULATUREN SKIKKELIG. Ordet prolaps betyr rett og slett å falle ut av plass.


Prolaps - kjerringråd.

Ryggsøylen er satt sammen av bruskskiver og knokler og bruskskivene er med på å gjøre ryggsøyla myk. Blir du ikke bedre, finnes det behandlinger som hjelper. En skiveprolaps i ryggen kan være svært smertefull, men de fleste blir bra av seg selv innen seks uker. Mellomvirvelskiven (skiven mellom virvlene i ryggen ) består av en sterk fibrøs ring med et noe mykere innhold.


Lumbalt skiveprolaps får man når indre del av mellomvirvelskiven (nucleus pulposus) presser seg ut gjennom en svekkelse i den ytre fibrøse ringen (anulus fibrosus). Selv om man snakker om en skiveutglidning er det ingenting i ryggraden som faktisk har glidd ut av stilling. Muskulære smerter i ryggen.


Selv om man på generell basis ikke kan si nøyaktig hvorfor man har vondt i ryggen dreier det seg veldig ofte om belastningsskader i muskler som følge av tungt og ensformig arbeid eller en akutt muskelstrekk som følge av en plutselig vridning eller overbelastning. Man sier da gjerne at smertene er muskulære. Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det.


I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg