fredag 26. oktober 2018

Diare varighet

Diaré kan oppstå plutselig, og er da ofte av kort varighet. De fleste opplever episoder med diaré. Oftest skyldes diaré virus eller bakterier.


Det er normalt å oppleve løs mage, men hvis den er langvarig og du får tilleggssymtomer,. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.


Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer. Hva kan du selv gjøre? Hvis du vil unngå smitte fra matvarer, må du være svært oppmerksom på hygienen på kjøkkenet. Kniver og skjærefjøl, som har vært brukt til rått kjøtt, skal helst vaskes i oppvaskmaskin, eller i hvert fall vaskes grundig med varmt vann innen de blir brukt til f. Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber.


Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet. Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Symptom på infeksjonssykdom.


Som regel vil være greit å drøye med legebesøket en stund dersom løs mage er eneste symptom, men dersom du også har feber, blod i avføringen, meget hyppig avføring og nedsatt allmenntilstand bør du altså komme deg raskt til legen. Kronisk diare kan også skyldes mat eller drikke kroppen din ikke tåler, eller tåler dårlig. Personer som er laktoseintolerante får ofte ubehagelige symptomer dersom de drikker mye melk eller spiser melkeprodukter med mye laktose, forklarer biolog Åsmund Husabø Eikenes. Ifølge Storheier er det mange ulike typer bakterier, virus og parasitter som kan gi både diare og oppkast. Men du kan også bli løs i magen på utenlandsreise uten å være smittet av sykdom eller fått i deg toksiner.


Dette er som regel når man kommer til varmere deler av kloden der matkulturen er annerledes. Levende oral tyfoidvaksine. I Norge foreligger den som enterokapsler. I aldersgruppen 2-år er beskyttelseseffekten god de første 4-månedene og avtar deretter raskt.


Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser. Hos barn over år og voksne er den gjennomsnittlige beskyttelseseffekten gjennom år ca (uten boosterdose), med en gradvis avtagende immunitet. Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f. Det viser en spansk undersøkelse publisert i fagtidsskriftet Travel Medicine and Infectious Diseases. Vaksinen beskytter mot diaré forårsaket av kolera eller ETEC-bakterien. Hunden er løs i magen og må luftes ofte.


Mange ganger kan dyreeier selv behandle diaré hos sin hund. Totalt bør du prøve å få i deg minst to liter væske per dag, og når du er dårlig bør denne væsken fordeles i små porsjoner mellom måltidene. Drikk lite om gangen. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Omgangssyke skyldes ofte norovirus eller rotavirus.


Diare varighet

Begge typer kan ramme alle aldersgrupper, men rotavirusinfeksjon ses oftest hos barn under år og norovirusinfeksjon forekommer oftere hos større barn og voksne. Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid. Utarbeidet av Ingvild Heier, godkjent av Kvalitetsutvalget, Norsk barnelegeforening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg