mandag 22. oktober 2018

Årsaker til diare

Diare - hva kan årsaken være? Sterke krydder brukes mye i varme land for å motvirke at maten skal bli bedervet. Selv om krydderet har en antibakteriell virkning, kan det likevel gi en reaksjon hos den som spiser maten.


Plutselig innsettende diaré kan skyldes giftstoffer som bakterier allerede har produsert. Overforbruk av antibiotika kan føre til at bakteriene blir resistente, det vil si motstandsdyktige mot legemidlene og dermed farligere. I tillegg kan antibiotika gi unødvendige bivirkninger.


Dersom diaréen ikke går over etter en uke, ved dårlig allmenntilstand eller feber, kan det tas en prøve av avføringen. Slim i avføring: Grunn til bekymring? Når bør man oppsøke lege for diaré eller løs mage?


Men noen er ofte plaget med løs mage. I de fleste tilfeller er diaré definert som en brå endring i avføringsmønsteret til hvert individ. I denne artikkelen ser vi på to typer: Kronisk og akutt diaré, som er ganske forskjellige når det kommer til årsaker og behandling.


For dårlig tid når du spiser, eller for lite magesyre. Ebeltoft forklarer at nedbrytingen av maten starter allerede i munnen og at det derfor er viktig å ha tid til å tygge godt før vi svelger. Kun når maten er skikkelig tygd eller most kan magesekken gjøre jobben sin. Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Marie Myklatun Krosness, forteller at Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke. Viruset er svært smittsomt og fører ofte til sykdomsutbrudd.


Ved en Norovirus-infeksjon opplever vi ofte oppkast og diaré og noen kan oppleve magesmerter, muskelverk og feber, sier hun. Hei, jeg er på reise i Argentina og har fått diaré. Dette er tredje gang jeg reiser hit hvorav jeg også opplevde diaré og oppkast på den første reisen. Var dengang så dårlig at jeg tok en tur til legen som gav meg noen injeksjoner.


Ikke sikker på hva jeg fikk. Skrevet av Odd Helge Gilja, lege, dr. Torben Nathan, lege, Carl J. Brandt, lege og Ove Schaffalitzky de Muckadell, overlege professor dr. Hvis du vil sende informasjon til en pasient skal dette skje med sikker kommunikasjon på sikkerhetsnivå 4. Dette tilbys ikke via NEL, men bør skje via den foretrukne kommunikasjonskanalen legekontoret benytter.


Årsaker til diare

Du kan laste ned pasientinformasjoner fra NEL som PDF ved å trykke utskriftsknappen til høyre og velg lagre som PDF som. Imodium, Loperamid og Imodium Comp kan brukes i en kort periode ved akutt diaré av personer over år. Vær oppmerksom på at stoppende legemidler ikke fjerner årsaken til at du har fått diaré. Disse legemidlene bør ikke brukes hvis diaréen er ledsaget av høy feber eller kraftige magesmerter.


Viral gastroenteritt er vanligste årsak ved akutt diare. Ved makroskopisk blodig avføring må enterohemorragisk E. Shigella, Salmonella og Campylobacter vurderes som årsak. Yellow Diaré i en Dog Diaré er en tarmlidelse vanlig blant hunder.


Årsaker til diare

Ofte, hvis kjæledyret ditt er overvunnet med uregelmessige og altfor flytende avføring, bør det føre til ingen stor alarm. Også ulcerativ kolitt, herpes, hepatitt, Salmonella bakterier og Escherichia coli kan være patogener av flytende avføring. Vi har alle opplevd det på et eller annet tidspunkt: Smerter og kramper i magen – og deretter diaré. For de fleste av oss er akutt diaré en sjelden hendelse som kan være forårsaket av et. I artikkelen nedenfor vil jeg fokusere på de hyppigste årsakene til diare , førstehjelpsbehandling hjemme, når det virkelig er grunn til å være bekymret og når man bør søke hjelp hos en dyrlege ved akutte situasjoner som kan ha livstruende konsekvenser.


Bakteriar, virus og parasittar kan forårsake diarè hos geiter og kje. Avhengig av alder tenker ein på ulike årsaker. Hos nyfødde kje kan ulike bakteriar og virus vere årsak til diarè og ofte er det vanskeleg å finne den direkte årsaka til diarè i denne aldersgruppa. Reisen, som i tid kunne sammenfalle med sykdomsdebuten, forsterket mistanken om infeksiøs årsak til symptomene. Infeksjon med patogene tarmbakterier ses ikke sjelden i allmennpraksis.


Årsaker til diare

Sjeldnere årsaker er tarmparasitter som f. Giardia lamblia, som vanligvis gir mer langvarig diaré og illeluktende flatulens enn patogene tarmbakterier. Galleblæren er en liten pose som henger under leveren. Den lagrer fordøyelsesvæske (galle) som hjelper kroppen til å bryte ned maten.


Noen ganger blir gallesaften for tykk, og det utkrystalliseres gallestein.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg