mandag 8. oktober 2018

Herpes blemmer

Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet. Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, men kan også kalles herpes eller munnsår. Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen.


Mange er smittet med herpesvirus uten å merke symptomer, mens andre får smertefulle blemmer som går over til små sår på kjønnsorganene. På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae. Blemmedannelse skyldes at det øverste hudlaget løsner, og deretter fylles med klar veske eller verk.

Herpesvirus finnes i mange utgaver. Genital herpes er en seksuelt overførbar sykdom. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men virker symptomlindrende.


Første utbrudd kommer oftest få dager til uker etter smitte, senere kan infeksjonen komme tilbake gjentatte ganger, men med langt mindre plager. Du har svie, prikking, stikking, og eventuelt kløe, når du har et utbrudd. Sykdommen angriper gjerne hud og slimhinner, og oppdages normalt som små væskefylte blemmer i større eller mindre grupper. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice.


Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.

Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Og selv om HSV-i underlivet hovedsakelig er utbredt i Europa, Amerika og stillehavsområdet, har Tore Holte Follesta assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, forklart til KK. Sykdommen fremtrer ved små væskende blemmer på hud eller slimhinne. Det vil leve i nervecellene og føre til et annet utbrudd når visse triggere sette den av. Disse triggere kan være slike ting som stress, en sykdom som en forkjølelse eller influensa, solbrenthet, tretthet eller samleie.


Noen mennesker vil faktisk føle en kribling i området der et utbrudd av herpes blemmer kommer til å skje. Kjøp Oralmedic Afteblemmer og sårbehandling i munn behandlinger hos Vitusapotek. Vi har strenge kvalitetskontroller og alle produkter vi selger er godkjent av våre eksperter. Når infisert av dette viruset, vil det forbli sovende i kroppen din for resten av livet ditt, forårsaker sporadiske utbrudd av herpes blemmer , vanligvis rundt lepper og ansikt.


Munnsår skyldes herpes simplex virus type som rammer hud og slimhinner. Du blir ikke kurert, men kan lindre plagene. Blemmer på tunga er vondt både når man skal snakke og spise.


Uansett hva så kommer blemma i veien når man rører tunga. Her er et lite kjerringråd mot problemet. Vi opplever ofte at folk ber om å få tatt blodprøve for å teste seg for herpes , men dette har lite for seg.


Mange ser på det å få herpes som livets store nederlag, men det er så utbredt at de fleste har det eller vil få det, det er likevel ikke alle som får herpesutbrud sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, Tore Holte Follestad til KK. Mens barnet ditt har herpesblemmer , bør de ikke kysse noen. De bør heller ikke dele noen leker som kan ha vært i munnen deres.

Når det gjelder herpes hos barn, er komplikasjoner uvanlige. Symptomer å huske på. Så mange som til prosent av alle i Norge blir smittet av type (forkjølelsessår) som barn. Den angriper hud og slimhinner og viser seg som røde hudpartier med grupper av små væskefylte blærer. Er veldig lett å få munnsår nå som det er så kaldt, så jeg har begynt å bare ta en liten dæsj i hver munnvik innimellom når jeg husker det, også unngår jeg det lett!


Tungen kan røpe mer om deg enn du tror. Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tungen kan skyldes. Tungeplager ha mange forskjellige sykdomsårsaker - deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer.


Orolabial herpes blemmer er mest vanlig på leppene, men kan også forekomme i nese, øyne og hals. En sår hals er et symptom som kan utvikle seg før et utbrudd av orolabial herpes. En orolabial herpes utbrudd kan føre til feber og hovne kjertler.


Kontakt gjerne lege for mer spesifikt svar på ditt spørsmål. Dersom man har en annen infeksjon i tillegg kan man oppleve plager fra denne også. For eksempel kan man ha en forkjølelse eller halsinfeksjon samtidig med utbrudd av herpesblemmer.


SVAR: HeiNoen er plaget med blemmer i munnen pga reaksjon på såpestoffer i tannkremen. Jeg vet ikke om det er dette som er årsaken til plagene dine, men det er verdt å prøve å bytte tannkrem. Etter prodromer med kløe eller svie kommer typiske herpesblemmer , som siden brister og blir til sår.


Vanligst hos små barn. Eventuelt affeksjon av n. Oftest unilateralt. Oral candidainfeksjon (trøske).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg