onsdag 17. oktober 2018

Brennkopper symptomer barn

Hudoverflaten er en viktig del av kroppens forsvar, og huden blir lettere infisert dersom huden er skadet av skrubbsår, insektsstikk eller eksem. Ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen, er utsatt. Brennkopper er vanligst blant barn. Barn må holdes hjemme fra barnehage til brennkoppene er under kontroll, for å unngå smitte til andre barn.


Dersom brennkoppene kan tildekkes med plaster, vil de ikke smitte. Ved mange og eventuelt store brennkopper bør disse være tørre før barna kan gå i barnehage.

Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe. Infeksjonen skal behandles. En infeksjon av brennkopper viser generelt symptomer i form av utslett, blemmer og sår. Utbrudd av brennkopper begynner som små kløende utslett som senere utvikles til gule bremmer eller væskende utslett, alt etter om man er rammet av ikke-bulløs impetigo eller bulløs impetigo. Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt.


Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn. August og september er høysesong for brennkopper. Lite smittsomt blant voksne, moderat smittsomt blant barn og svært smittsomt blant nyfødte.

Kan variere, vanligvis 4-dager. Symptomer og forløp. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig. I begynnelsen er sårene fuktige av betennelse. Smitten skjer ved at væske fra såret overføres til andre personer ved hudkontakt eller via gjenstander.


Som regel kommer bakteriene seg inn i huden gjennom et lite sår eller en rift. Det kan sive gul væske fra skorpen dersom man pirker bort i den. Denne gule væsken kan føre smitte videre til andre deler av huden og mellom mennesker.


De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Noen gjennomgår sykdommen uten utslett eller andre symptomer.


Både barn og voksne kan få brennkopper. Tilstanden kan forekomme som en overfladisk infeksjon med sårdannelse eller som byller. Bakteriene streptokokker og gule stafylokokker gir utslettet. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Det er karakteristisk med gul skorpe i såret.


I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere.

Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis. Det tar vanligvis 4-dager fra man er blitt smittet til man ser et utbrudd. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer. Hudoverflaten som dekker hele kroppen vår er en viktig del av kroppens forsvar mot bakterier, og det er lettere å få en bakterieinfeksjon i huden hvis man har for eksempel skrubbsår, eksem eller insektsstikk. Barn med atopisk eksem er spesielt utsatt for å få brennkopper.


Tilstanden er vanlig, og den forekommer oftest hos barn , gjerne med flere tilfeller i den samme familien eller i den samme barnehagen. Debuterer med små vesikulopustler som hurtig brister og det oppstår honninggule skorper på rød bunn. Kan forekomme hvor som helst i huden, men er hyppigst lokalisert til ansikt, hodebunn og hender. Utslettet oppstår ofte i ansikt, hodebunn og hender.


Man skiller mellom to typer av utslettet: overfladisk og blemmedannende impetigo. Brenkopper er svært smittsomt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg