onsdag 24. oktober 2018

Kjerringråd mot kikhoste

På nettet finnes det et hav av kjerringråd mot tørrhoste. Alt fra kamfer- eller mentolsalve på bena til hjemmelaget krydder te med honning og olivenolje er rådene. Mange av kjerringrådene mot tørrhoste handler nok mer om at tro kan flytte fjell, ler Nordstrand og legger til at både krydder og olivenolje inneholder polyfenoler som kan ha en lindrende effekt ved hoste. Har noen nnoen bra kjerringråd mot hoste?


Jeg har hoste dag og natt i minst dager, og jeg får ikke sove om natta på grunn av hosten.

Har prøvd hostesaft, varmt vann med ingefær og honning og halstabletter. Jeppe skrev: Jeg har slitt med forferdelig tørrhoste de siste døgnene og knapt hatt blund på øyet de to siste nettene. Hoste - kjerringråd.


Selv om det er kroppens naturlige reaksjon for å kvitte seg med fremedlegemer i luftveiene, kan det bli slitsomt i lengen. Lurer du på hva som hjelper mot hoste? Da har du kommet til riktig sted.


På denne siden har vi samlet gode kjerringråd mot hoste. Varm melk med honning.

Denne klassiske drikken kan hjelpe og virke lindrende ved kløende hals og hoste. Tilsett deretter en spiseskje honning, og rør ut. Mange sverger til varm melk eller te med honning – eller vann med sitron og ingefær.


Dette har heller ingen beviselig effekt mot hoste, men kan virke lindrende. Lomen var en utursfugl, sa de. De brukte hoppemelk mot kikhoste , og det hjalp utrolig. Når ungene hostet og hadde vondt i brystet, så blandet de terpentin og talg og slo på en ullklut og la over brystet til barnet. Men noen sa at terpentinen og talgen skulle smøres under føttene.


Talg og terpentin gnidde de seg også inn med mot gikt. De som har hatt kikhoste , vil være immune mot sykdommen i noen år, men motstandskraften (immuniteten) avtar med årene. Etter tre vaksinedoser gitt til spedbarn, oppnås over prosent beskyttelse mot kikhoste.


Etter småbarnsalderen vil også immuniteten eller motstandskraften som vaksinen gir, avta. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år.


Vaksine mot kikhoste inngår i standard vaksinasjonsprogram for barn.

Kikhoste forårsakes av bakterien bordetella pertussis. Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år. Endelig en rynkekrem som virker. I Norge anbefaler derfor Folkehelseinstituttet at alle voksne skal vaksineres på nytt mot kikhoste hvert tiende år, siden antall tilfeller av kikhoste har økt de siste årene.


Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes. Etter fire runder med omgangssyke for to år siden var jeg villig til å prøve ALT for å slippe å ligge over doskåla på nytt. Jeg plukket opp et tips om at pepperkorn visstnok skulle virke forebyggende og fikk høre at flere som hadde svelget hele pepperkorn så fort smitten var i hus, ikke selv ble syke. Vaksinering er både det viktigste og det enkleste tiltaket man kan iverksette for å forebygge mot kikhoste. I dag blir barn vaksinert mot kikhoste ved og måneders alder i kombinasjon med flere andre sykdommer.


Atypiske sykdomsbilder ses ofte hos personer som er vaksinert mot kikhoste eller har hatt sykdommen tidligere. Ca som ikke er vaksinerte eller immune på andre måter, blir smittet dersom en kontaktperson har kikhoste. Sykdommen er smittsom før hosten oppstår. I denne fasen har man hoste, rennende nese og feber. Noen kan være smittsomme i opp mot uker.


Vaksinene mot difteri og stivkrampe er basert på giftstoffer som bakteriene danner, men den giftige virkningen er fjernet. Vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt gis som en såkalt firekomponentvaksine (vaksiner mot fire sykdommer gitt samtidig, dvs at barnet kun får ett stikk i armen).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg