torsdag 11. oktober 2018

Autisme årsak

Autisme årsak

Autisme omtales av fagpersoner som en nevroutviklingsforstyrrelse. Nevroutviklingsforstyrrelser oppstår i barndommen og er funksjonsvansker eller forsinket utvikling av funksjoner sterkt knyttet til modning av sentralnervesystemet. Andre nevroutviklingsforstyrrelser er ADHD og Tourettes syndrom. Autisme er en livslang tilstan og prognosen er bedre jo tidligere diagnosen blir stilt og tiltak blir satt i gang. Det finnes ingen blodprøver eller andre medisinske tester som kan påvise autisme.


Autisme er en funksjonsdiagnose, og stilles på grunnlag av utviklingshistorikk, symptomer og symptomsammensetning hos den enkelte. Personer med ASD som fungerer relativt godt, f. Asperger syndrom eller atypisk autisme , kan ha ubetydelige utviklingsmessige avvik i tidlig alder. Tegnene kan bli tydeligere når omgivelsene i sen barne- og ungdomstid stiller større krav til evner til sosialt samvær og forståelse av mer komplekse sosiale spilleregler. Autisme er en utviklingsforstyrrelse der de første symptomene vanligvis kommer i løpet av barnets tre første leveår.


Autisme regnes som en medfødt og organisk betinget utviklingsforstyrrelse. Tvillingstudier tyder på at autisme har en stor grad av arvelighet, men genetikken er veldig komplisert og genetikk alene kan ikke forklare alle tilfeller av autisme. Ifølge norske eksperter anbefales ikke diettbehandling ved autisme på generell basis på grunn av mangel på gode vitenskapelige bevis på effekt.


Autisme årsak

Vi vet imidlertid at et sunt og balansert kosthold er viktige forutsetninger for normal vekst og utvikling, og en god helse. Prognosen ved autisme varierer. Noen autistiske barn vil oppleve bedring i symptomer og tegn når de blir eldre. Andre viser liten bedring, eller de kan oppleve å bli verre.


Tiltak og tilrettelegging ved autisme innebærer blant annet å bygge videre på sterke sider hos barnet og stimulere til utvikling av kommunikasjon og språk. Du har kanskje hørt om Aspergers syndrom, som ofte ble ansett som en mild form for autisme. Nå brukes betegnelsen autismespekterforstyrrelser (ASF) om alle typer autisme. Hva er årsaken til autisme ? Autismespekterforstyrrelser – som for enkelhets skyld fremover skal omtales som autisme her – skyldes forandringer i hjernen uten at man per i dag nøyaktig vet hvorfor forandringene oppstår.


Autisme årsak

Studier har vist at tilstanden har en stor arvelig komponent. Kvikksølv er en stor stor årsak til ADHD og autisme hos barn i det dette århundre. Det er veldig enkelt for en baby å ta tungmetaller fra henne eller moren mens i livmoren, og at en far skal passere tungmetaller ved unnfangelse. Det er stor individuell variasjon mellom personer med autismespekterforstyrrelser, og gruppen omfatter flere diagnoser, blant annet autisme , Aspergers syndrom og såkalt uspesifisert gjennomgripende utviklingsforstyrrelse.


Forekomst og årsak. De fleste autister klarer som følge av sin sosiale svikt ikke dette på intuisjon. Barn med autisme har ofte også andre tegn på cerebrale funksjonsforstyrrelser som psykisk utviklingshemming eller epilepsi. Blant annet er fødselsskader og hjerneinfeksjoner en langt hyppigere årsak i u-land enn i i-land.


Trass i omfattende utredning finner man i dag ingen bakenforliggende årsak hos rundt av tilfellene. Det er nylig fremmet forslag fra ILAE om seks årsakskategorier. Men selv personer med ASF som har gode evner og kommunikasjonsferdigheter, kan ha vansker med å oppfatte og uttrykke egne følelser og kroppslige reaksjoner. Autismespekterforstyrrelser er en samlebetegnelse på ulike varianter av autisme , en nevropsykiatrisk tilstand karakterisert ved vedvarende forstyrrelser i sosialt samspill og kommunikasjon og begrenset adferdsmønster med stereotype, gjentakende handlinger, og ofte begrensede aktiviteter og interesser.


Han påpeker at tilsetningsstoffer i maten taler for en økning av forstyrrelser i tarmfloraen som igjen er satt i sammenheng med mange sykdommer, blant annet autisme. Det er ganske sikkert at det er en medvirkende årsak eller kanskje en årsaksfaktor til autisme -symptomer hos mennesker ved regelmessig disposisjon, hevder professoren. Også forhold ved autismetilstanden kan ha betydning. Søvnvansker hos personer med autisme kan føre til at de får mer symptomer på autisme.


Dårlig søvn kan øke stressnivået og høyt stressnivå kan svekke søvnen. Alle mennesker viser ulike former for selvstimuleringsatfer de fleste gjør dette uten selv å tenke over det. Autisme hos barn har den medisinske betegnelsen infantil autisme. Barneautisme er en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse. Problemene viser seg tidlig og preger personen gjennom hele livet.


Funksjonshemmingen er vanligere hos gutter enn hos jenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg