fredag 5. oktober 2018

Frikort egenandel

Frikort og egenandeler. Det finnes to frikortordninger i Norge, én for egenandelstak og én for egenandelstak 2. Ordningene gjelder ulike tjenester. Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over et visst beløp i egenandeler.


Dersom du reserverer deg, vil heller ikke behandlere eller helsepersonell kunne få svar fra frikortspørretjenesten om du skal betale egenandel eller ikke.

Du må selv ta vare på kvitteringer og søke om frikort når du har nådd beløpet som gir deg rett til frikort (egenandelstaket). Innbyggere finner digitalt frikort når de logger seg inn på helsenorge. De digitale frikortene har frikortnummer, og er dermed gyldige som bevis for egenandelsfritak. For å finne sitt digitale frikort må innbyggere logge seg inn på helsenorge.


Det er faste takster for fysioterapibehandling i den offentlige, kommunale helsetjenesten. Du betaler bare det som er oppgitt som pasientens egenandel for behandlingen. Fysioterapeuten kan i tillegg kreve betaling for visse typer tilleggstjenester og forbruksmateriell.

Alle egenandelene blir registrert av Helfo i egenandelsregisteret. Når taket er nåd sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort i posten innen tre uker. Når du har fått frikort betaler du ingen flere egenandeler resten av året.


Neste år starter du på null. Du kan bestille frikort fra det året du fyller år. Foreldre kan ikke bestille på vegne av sine barn.


Dersom du lurer på om du har fått frikort kan du logge deg inn for å sjekke. Er du under år, gjelder andre regler. Hadde du frikort i fjor trenger du ikke søke om nytt frikort.


Selv om du hadde frikort i fjor kan du ha fått skattekort i år. Ved uthenting på apoteket betaler du en egenandel , med mindre du har fått frikort. De som har frikort betaler ingenting i egenandel. Hva pasienter skal betale av egenandel og pasientbetaling for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten reguleres av forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta (lovdata.no). Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel.


Oversikt over egenandeler på helsenorge.

Helfo er ansvarlig for frikort og egenandel. Er det noe du ikke fikk svar på om temaet på denne nettsiden? Eller på de andre nettsidene vi har lenket til?


Da er det sikreste at du tar kontakt med Helfo som er best til å svare korrekt på det du lurer på siden de er ansvarlig for frikort og egenandel. Dette gjør du ved å benytte deg av. Det er hvor mye du regner med å tjene som avgjør om du skal søke om frikort eller skattekort. Beløpsgrensen er på 55.


Se oversikt over egenandeler på helsenorge. I noen tilfeller må du betale for bandasje- og forbruksmateriell eller andre tjenester i tillegg til egenandelen. Egenandelstak for faste reiser i Oslo og Akershus.


For reiser til Aktivitetsskolen (AKS), dagtilbud som alternativ til arbei arbeid og høyere utdanning er egenandelstaket på 6kroner per måned. Når egenandelstaket er nådd skal du ikke betale egenandel for slike turer resten av måneden. Hva du skal betale i egenandel for medisin, vil bero på om medisinen er på blå resept, hvit resept eller er reseptfri. Du betaler egenandel for medisin på blå resept til du når grensen for å få frikort.


Du skal maksimalt betale 5kroner pr. Det betales ikke egenandeler for barn under år. Innen forsikring trekkes egenandel fra ved skadeoppgjør.


Man kan vanligvis redusere premiens størrelse ved å påta seg en høyere egenandel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg