torsdag 18. oktober 2018

Svangerskapsdiabetes karbohydrater

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. For å bidra til god blodsukkerregulering, vil kvinner med svangerskapsdiabetes ha nytte av å innta et kosthold med lav glykemisk indeks, innta flere og gjerne regelmessige måltider, fordele inntaket av karbohydrater jevnt mellom måltidene og begrense inntaket av søte mat- og drikkevarer.


Svangerskapsdiabetes karbohydrater

Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten. Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes tidligere. Hva kan man selv gjøre? Når man har fått påvist svangerskapsdiabetes , bør man legge om kostholdet til en diabetikerkost. Denne kosten er fettfattig og rik på karbohydrater (se under spørsmålet om behandling).


Det stemmer at det er karbohydratene i maten som får blodsukkeret ditt til å stige. Karbohydrater i maten omdannes i kroppen til glukose. Det er glukose vi måler når vi måler blodsukkeret.


Det er sukker, fruktsukker, melkesukker og maltsukker som regnes som de raske karbohydratene. Vær litt obs på at du helst ikke skal være i ketose når du er gravi så noe karbohydrater skal du få i deg. Jeg tror jeg spiser ca 1gram om dagen, men teller ikke så nøye. Siden blodsukkeret er så bra, regner jeg med at kostholdet er ok.


Passer på at det jeg spiser er trege karbohydrater med lav GI. Kostholdet mitt var sunt fra før, med fullkornspasta, mye frukt og grønt og mye mat laget fra bunnen osv osv. Men allikevel ikke tilstrekkelig.


Jeg har ikke kuttet karbohydrater helt, det nye kostholdet likner vel mest på Lindbergs forslag tror jeg. Derfor lurer jeg på et og annet (og alle tips og råd er svært velkomne!). Dette tilsvarer at prosent av kvinnene med tidligere svangerskapsdiabetes mottok medisiner i behandling mot diabetes. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge svangerskapsdiabetes er å passe vekten før du blir gravid og unngå å legge på deg for mye når du er gravid.


Ha et sunt kosthold. Unngå hurtig oppsugbare karbohydrater som pasta og ris. Bruk heller rikelig med grønnsaker, grovt brød og vitamintilskudd.


Det er ikke utenkelig, for dette sjekket jeg ikke noe særlig akkurat. Så jeg aner ikke, jeg synes bare det var tidlig med svangerskapsdiabetes. Har ikke fått påvist svanerskapsdiabetes selv, men 2-timersverdien var rett under grensen. Har diabetes i familien, og mamma hadde svangerskapsdiabetes.


Selv er jeg veldig slank, så jeg trodde jeg kom til å slippe, men må nå være litt forsiktig med inntak av karbohydrater. Hvorfor får man svangerskapsdiabetes ? Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Dette hormonet senker sukkernivået i blodet. Denne typen diabetes kan påvirke kvinner som aldri har hatt diabetes. I minst tre dager forut for undersøkelsen anbefales du å spise normal kost med karbohydrater.


Det vil si vanlig kost med for eksempel brødmat, poteter, pasta og ris. Du må være fastende fra kvelden før undersøkelsen, og det er viktig at du ikke utsetter deg for større anstrengelser (hard trening) dagen før undersøkelsen eller på vei til legekontoret. Jeg ligger på grensa til svangerskapsdiabetes fortalte jordmor (bloduskker etter t.) Og vil bli henvist til en diabetes-sykepleier om en stund for å bli fortalt litt om kosthold osv. Jeg har aldri vært overvektig, og er i god form som gravid også. Jordmor sa dette var arvet fra min mor, da.


Dersom du spiser lite raske karbohydrater er det mindre sannsynlig for at du får sukker urinen igjen, og kan slippe å få svangerskapsdiabetes ! Får du svangerskapsdiabetes vil du få god oppfølging på sykehuset du skal føde, slik at det ikke påvirker babyen i magen. Mange slanke kvinner utvikler svangerskapsdiabetes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg