tirsdag 23. oktober 2018

Lungebetennelse

Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Lungebetennelse er infeksjon i lungevevet.


De fleste er relativt milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og kan noen ganger bli livstruende. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.

En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Betennelsen skyldes en infeksjon. Når lungevevet blir betent, blir det tyngre å puste. Jo mer omfattende lungebetennelsen er, desto tyngre blir det å puste.


Mange lungebetennelser skyldes bakterier. Streptococcus pneumoniae (pneumokokker) er den bakterietypen som oftest er årsaken. Mycoplasma pneumoniae er sjeldnere, men forekommer i alle aldersgrupper.

Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene.


Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Hvem får sykdommen? Alle kan få lungebetennelse , men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar, f. Informasjon omlungebetennelse og årsaker, typer og symptomer på sykdommen. Velkommen til lungebetennelse.


Hva er lungebetennelse ? I utviklingsland er sykdommen vanlig blant nyfødte og barn under to år. Barn med hiv er ganger mer utsatt for å dø av lungebetennelse enn friske barn. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter.


Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Vær forberedt til vinteren.


Det er viktig med forebyggende tiltak.

Stor variasjon i klinisk presentasjon og alvorlighetsgrad. Infeksjon i lungeparenkymet. Kan for eksempel være bakenforliggende årsak til fall hos eldre.


Akutt lungebetennelse er mest vanlig i beiteperioden mens den kroniske formen oftest er knyttet til innemiljøet i fjøset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg