tirsdag 16. oktober 2018

Blåskjellforgiftning symptomer

Denne typen blåskjellforgiftning forekommer året rundt, og gir normalt ingen andre symptomer enn kraftig diaré etter inntak. Vanligvis går dette over av seg selv, men vær oppmerksom på at man kan miste mye væske ved kraftig diaré, noe som kan gi dehydrering. Du kan ikke merke giften selv ved smak eller lukt, og det hjelper ikke å koke eller fryse skjellene.


De som blir forgiftet av DSP-giften, har som regel en sykdomsperiode på to til fire døgn. De som kaster opp, kommer seg raskere enn dem som blir rammet av bare diarè. Hvor sterke symptomer du får, kommer an på hvor mye blåskjell du har spist.


Det er to typer gifter: den ene gir lammelser, først i ansiktsregionen, (PSP=Paralytic Shellfish Poisononing), med symptomer allerede etter en halv til et par timer, den andre gir kraftig diaré (DSP=Diarrhetic Shellfish Poisoning). Giftstoffene, som med. Oppkast, kvalme og magesmerter er vanlig. I Norge er det slekten Alexandrium som dominerer ved PSP-forgiftninger, og de viktigste toksinene i norske farvann er saksitoksinene (STX).


Matforgiftning, symptomer. Typiske symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter, diaré, hodepine og noen ganger feber. Toksinene er varmestabile. Forgiftning skyldes toksinproduserende alger.


Dødsfall på grunn av respirasjonsstans har forekommet, men er ikke beskrevet i Norge. Utredning hos fastlege og bakteriologisk dyrkning av feces er kun aktuelt hos personer i risikoyrker, ved importdiaré, feber, dårlig allmenntilstand eller symptomer utover en uke. Pasienten leverer avføringsprøver til dyrkning (transportmedium) og eventuelt til mikroskopering av parasitter og egg (prøveglass, gjerne med fikseringsvæske).


Svimmelhet og utydelig tale. Koordinasjonsproblemer. En PSP-forgiftning kan være livstruende. Ved mistanke om PSP-forgiftning, ring 113.


Gastroenteritt er en betegnelse på betennelse i mage- og tarmkanalen. Symptomer : Nummenhet i lepper og i munnen. Her kan du lese om de vanligste årsaker, symptomer og behandling.


Er du blitt matforgiftet domineres sykdommen oftest av kvalme og oppkast, av og til diaré, men sjelden feber, sier Kapperud. Mat vi spiser kan noen ganger innholde giftstoffer (toksiner) som kan gi symptomer , oftest fra magen. Det gjelder matbåren sykdom pga toksiner fra bakterier (lenke), soppforgiftning (lenke) og blåskjellforgiftning som kan inneholde toksin. Mistanke vekkes når flere blir syke kort tid etter felles måltid.


Havets delikatesser smaker bedre jo kortere veien er fra sjø til bord. Og de man har plukket selv, smaker aller best. Blåskjell er ett eksempel.


Men dessverre er det ikke helt risikofritt å høste slike delikatesser på egen hånd. De alvorlige forgiftningene er dødelige. Akutt appendisitt viser seg gjerne i starten som magesmerter midt i magen (rundt navlen) Senere (etter få timer) stråler smertene ut mot høyre nedre kvadrant (denne smertevandringen er typisk) Lett temperaturforhøyelse: 35-38. Dersom du opplever symptomer som oppkast, svimmelhet, besvimelse, pusteproblemer eller raskt utviklende hevelse,.


Et annet eksempel er blåskjellforgiftning , som skyldes alger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg