onsdag 30. mai 2018

Stoffskiftet

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Det kan måles i blodet som Tog FT(fritt T4). Det omdannes til Ti kroppscellene.


Har man for lav T sender hjernen ut tyreoideastimulerende hormon (TSH) for at kroppen skal produsere mer T4.

Viser blodprøven høy TSH, betyr det at det er en svikt i skjoldbruskkjertelen som gjør at stoffskiftet blir lavt. Under tablettbehandling av det høye stoffskiftet er det nødvendig med regelmessige kontroller av stoffskiftet for at du skal ha det bra. I startfasen må du ta månedlige blodprøver på stoffskifteverdiene.


Når stoffskiftet er bra, kan du leve et tilnærmet normalt liv, også under behandling. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen.


Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid.

Det vanligste hormonet er tyroksin (T4). Stoffskiftet reguleres av hormoner som produseres i skjoldbruskkjertelen. Dette er livsnødvendige hormoner for kroppen, som kan bli alvorlig syk hvis kjertelen fungerer dårlig eller slutter å fungere, forteller Randi Rekkebo, bioingeniør ved Noklus.


Skjoldkjertelens cellefabrikker behøver, som andre fabrikker, tilstrekkelig med arbeidslag, verktøy og råvarer for å holde produksjonen på topp, sier hun. Vanlig å teste stoffskiftet. I dag er det svært vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er for eksempel sliten, deprimert og tiltaksløs. For å bekrefte diagnosen brukes spesifikke blodprøver - tyroksin (FT4) og TSH. Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen.


Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Her kan du lese mer utfyllende om lavt stoffskifte (hypotyreose). Det er fare for tilbakefall hos.


Man kontrollerer behandlingen ved å måle Tog T målet er å holde Ti øvre normalområde. Tyreostatika reduserer mengden av TRAS ved Graves sykdom. I noen tilfeller kan en slutte på medisiner etter kostendring. Vit at andre medisiner kan påvirke dosering av stoffskiftehormoner.


Når andre medisiner (legen vet hvilke) fjernes eller nye foreskrives, må stoffskiftet sjekkes på nytt. Etter at blodprøvene kom ble symptomene på hypothyreose mer og mer glemt.

Mange pasienter opplever at i stedet for å se at symptomene kan handle om stoffskiftet , så får de en eller flere tilleggsdiagnoser. Hypothyreose er gjerne arvelig, så er det endokrine sykdommer i din familie, er det ikke usannsynlig for deres barn å utvikle. I det vi kaller ” stoffskiftet ” blir Tomdannet i kroppens celler til Tsom aktiverer mottagere i cellekjernen. Forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma, og skyldes mangel på jod i kosten (fisk, skalldyr, melk og salt).


At man har lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormon thyroxin, som igjen regulerer veksthastigheten og oksygenforbruket i kroppen. Dette skyldes at de fleste som sliter med stoffskiftet har nettopp lavt stoffskifte. Lavt stoffskifte, eller hypotyreose er nedsatt produksjon av hormonene som regulerer stoffskiftet. Omtrent av menn og av kvinner rammes av lavt stoffskifte.


Barn kan også rammes av lavt stoffskifte, men det er mer sjelden. Ved denne form for høyt stoffskifte er det som oftest en uensartet og knudret struma, en såkalt knutestruma. I enkelte tilfeller skyldes det forhøyede stoffskiftet en enkelt knute i en skjoldbruskkjertel som ellers er ensartet forstørret.


Denne knute kalles et toksisk adenom. I begge tilfeller er knutene helt godartede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg