onsdag 2. mai 2018

Barn rettigheter

FNs barnekonvensjon handler om dine og andre barns rettigheter. Den ble enstemmig vedtatt av alle landene i FN 20. Barnekonvensjonen er en slags lov som sier at alle barn har rett til å være trygge og ha det de trenger.


Barn er ikke mini-mennesker med mini- rettigheter. Det betyr at alle nasjonale og internasjonale lover skal beskytte barn på lik linje med voksne. Se hvordan vi jobber med barns rettigheter her.

Alle barn er født frie og er like mye verdt. Her har vi samlet alle rettigheter barn har frem til de blir år. Den inneholder flere rettigheter enn noen annen menneskerettighetskonvensjon – både sivile, politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale rettigheter. Disse rettighetene gjelder for alle barn som bor i et land tilsluttet konvensjonen.


Bare USA har ikke ratifisert konvensjonen. Barn og ungdommer har en rekke rettigheter knyttet til helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.


Om alle mulige rettigheter og muligheter på ung.

Mange opplever å være hodestups forelsket, og at det ikke er noe man ønsker mer enn at den du er forelsket i skal føle det samme for deg. Ungdomsjournalist Signe lister opp tegnene du skal se etter. EGNE REGLER: Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm minner om at egenmeldingsreglene for syke barn er ulike reglene for egen sykdom. Egenmelding ved syke barn.


Reglene for bruk av egenmelding ved barn og barnepassers sykdom er ikke de samme som for egenmelding ved egen sykdom. En viktig rettighet er at barn skal bli hørt i saker som gjelder dem. Det er de som bestemmer i Norge som skal passe på at barns rettigheter blir oppfylt. Foreldres rettigheter ved sykdom hos barn Dersom barnet ditt får en alvorlig sykdom, har du utvidet rett til omsorgspenger. Ved pleie av alvorlig sykt barn under år kan en få pleiepenger når en må oppholde seg i helseinstitusjon sammen med barnet.


Bak i heftet er det et stikkordsregister med henvisning til de ulike temaene. Vi håper heftet vil være til nytte for foreldre som får eller har barn og unge med nedsatt funksjonsevne, og for personer som gjennom arbeidet sitt kan ha behov for denne informasjonen. ADHD Norge arbeider med å systematisere informasjon om rettigheter i hjelpeapparatet.


Vi har laget informasjon om noen av støtteordninger i NAV, og ulike ordninger innen det kommunale hjelpeapparatet som kan være aktuelle for mennesker med ADHD. Barneombudets oppgave er å spre kunnskap om barn og unge og passe på at deres interesser og rettigheter blir tatt hensyn til. Barn kan sende e-post til barneombudet og spørre om ting de lurer på her. Bestemmelsene om ASK.


Lov om barnehager (Barnehageloven), § i, første led slår fast at barn som helt eller delvis mangler funksjonell tale og har behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK), skal få bruke egnede kommunikasjonsformer og nødvendige kommunikasjonsmidler i barnehagen. Jo mindre pasienten er i stand til å ivareta seg selv, desto flere rettigheter har pårørende.

Pårørendes rettigheter gjelder både i spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Fars rettigheter ved barnefordeling etter samlivsbrudd. I forbindelse med samlivsbrudd hvor barn er involvert dukker det ofte opp spørsmål om hvilke rettigheter far har.


Hvilke rettigheter har far til samvær etter barneloven? Artikkel sikrer særlige rettigheter for barn med funksjonsnedsettelser og artikkel sier at flykninger har krav på ekstra vern. Artikkel sier at dersom det i et land er slik at barna har bedre rettigheter enn det som framgår av barnekonvensjonen, så skal nasjonal rett ha forrang. Barn har rett, men ikke en plikt, til å si sin mening.


Det betyr at også yngre barn som er i stand til å danne seg egne meninger om det saken gjelder, skal høres av foreldrene sine. Trenger du tolking i tilknytning til arbeidet ditt, har du tre alternativ: Du kan ta kontakt med din lokale tolketjeneste for å avklare behovet ditt, og dere kan bli enige om hvordan tolking i arbeidslivet skal dekkes. Barns rettigheter i barnehage og skole.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg