fredag 11. mai 2018

Symptomer på spiseforstyrrelser

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Spiseforstyrrelser er et felles begrep for flere ulike psykiske helseplager som handler om hvordan du forholder deg til mat. Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på , og det går an å bli helt frisk. For mennesker som mottar tjenester hvor det ytes hjelp til daglig fungering, kan man bli fristet til å starte med tiltak rettet mot symptomer på spiseforstyrrelser , fordi de kan være påtrengende og dermed være fristende og gjøre noe med.


Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi.

I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd. Bulimi (bulimia nervosa) er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av overspising etterfulgt av fremprovosert oppkast, bruk av avføringsmidler eller overtrening. Det viktigste du kan gjøre for å bli frisk er å søke hjelp.


Noen symptomer gjør seg gjeldene hos noen men ikke hos andre. Det foreligger betydelig usikkerhet omkring forløp og prognose ved spiseforstyrrelser. Aktuell forskning er av varierende kvalitet.


Mange pasienter med anoreksi utvikler over tid bulimi eller symptomer på andre spiseforstyrrelser.

Flere spiseforstyrrelser kan over tid ha et episodisk forløp. Det er en slags bevisst måte å kontrollere eller undertrykke følelser på , i et forsøk om å oppnå kontroll og mestring. Etterpå kan det være at du tvinger deg selv til å kaste opp, eller bruker avføringsmidler for å prøve å unngå og legge på deg.


En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Forstyrret kroppsoppfatning. Tannskader hos pasient som kaster opp. Hypokalemi ved hyppig oppkast. Eventuelt tegn på dehydrering (tørr hud og tørre slimhinner, mørk urin).


Personer med bulimi er ofte normalvektige, mens patologisk overspising gir overvekt og eventuelt sykdommer knyttet til dette. Det er normalt å ha perioder hvor man er misfornøyd med egen kropp, slurver med maten eller er ekstra fokusert på riktig kosthold. Vi snakker først om spiseforstyrrelser når tanker, følelser og adferd knyttet til mat, kropp og vekt overskygger alt annet, og forringer livskvaliteten.


Halvparten av de som rammes av en spiseforstyrrelse utvikler symptomer før fylte år, men sykdommen rammer alle aldersgrupper – fra små barn til eldre. Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst). Er det en spiseforstyrrelse? Atferden ved spiseforstyrrelser blir ofte forsøkt skjult. Her følger en del tegn, og tidlige tegn, som kan berettige en mistanke om at det kan være en spiseforstyrrelse.


Det er vanskelig å sette en eksakt grense mellom normal utprøving, og starten på et mer alvorlig problem. Symptomer på spiseforstyrrelser hos barn. Mange barn og unge vil prøve ut både ulike dietter og treningsformer, ofte inspirert av andre.

Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn. Foreldrehjelpen er et gruppebasert program for foreldre til barn med spiseforstyrrelser. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse?


Hos ROS kan du snakke med noen som forstår. Anoreksi: Du får et betydelig vekttap, opptil , og en forvrengt oppfattelse av å være for tykk. Du trener voldsomt, og bruker avføringsmidler for å unngå å legge på deg av det du spiser.


Hvis du er kvinne, vil du etterhvert miste menstruasjonen. Bulimi: Du får hyppige spiseanfall, som blir utløst av en voldsom spisetrang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg