tirsdag 15. mai 2018

Lungebetennelse symptomer voksne

Lungebetennelse er en ganske vanlig sykdom, og omtrent av 1. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes. Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. Mange små barn med lungebetennelse behandles i sykehus.


De fleste voksne kan behandles hjemme, men sykehusbehandling kan være aktuelt ved dårlig allmenntilstan svært tung eller rask pust, mental uklarhet, lavt blodtrykk og manglende effekt av antibiotika.

LES OGSÅ: Pnemothorax rammer ofte unge, høye menn. Hos unge voksne forårsakes lungebetennelse ofte av mykoplasma. Også forskjellige virus, som for eksempel influensavirus og RS-virus, kan føre til lungebetennelse. Mange symptomer på lungebetennelse hos voksne , som feber, hoste, brystsmerter og frysninger, etterligne symptomene på influensa. En hodepine, men vanligvis mindre alvorlig for eldre, er et vanlig symptom på lungebetennelse.


Tretthet og kortpustethet er symptomer på lungebetennelse hos voksne. Stille lungebetennelse er lungebetennelse som gir sparsomt med symptomer. Mykoplasma lungebetennelse gir kraftig tørrhoste, lett feber, sår hals og hodepine.

Symptomene kan gjerne vedvare i 3-uker. Penicillin tar ikke knekken på mycoplasma lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Spesielt eldre kan ha lite eller uspesifikke symptomer på lungebetennelse og kan være i dårlig form over lengre tid før lungebetennelsen oppdages og behandles. Unge, barn og voksne har som regel tydelige symptomer på at det er noe galt i luftveiene, hoste med gult eller grønt oppspytt samt feber er det vanligste. En x-ray er vanligvis tatt for å utelukke lungebetennelse heller enn å bekrefte bronkitt. Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Vanlig penicillin hjelper som nevnt ikke mot denne bakterien.


Hos voksne over år de vanligste utløsende agenter for lungebetennelse er bakterier, og i alle aldersgrupper, i alle sosioøkonomiske forhold og i alle geografiske områder dominert av Streptococcus pneumoniae. Føre til at det som virus og bakterier og til og med sopp. På den ene side letter den innledende diagnose, men på den andre - kan lede legen i feil retning. Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Legionellose atypisk lungebetennelse ledsages av tørr hoste, brystsmerter, feber, diaré, hjertefrekvensdemping og nyreskade.


Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om. Hvordan får man lungebetennelse ?

Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. En lungebetennelse som skyldes mikroorganismen Mycoplasma pneumoniea.


Den kalles ofte atypisk lungebetennelse , da man gjerne ikke får så høy feber og andre typiske symptomer som ved alminnelig lungebetennelse. Hvorfor får man infeksjon med mycoplasma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg