torsdag 3. mai 2018

Prolaps ryggen

Behandling av prolaps i ryggen. Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene. Et prolaps i ryggen kan være svært smertefullt, men symptomene vil typisk trekke seg tilbake spontant i løpet av noen uker. Dersom man har prolaps i ryggen , vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken.


Dette kan føre til smerter i ryggen. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps.

Trene med prolaps ? Hør først med din fysioterapeut. Mange ønsker sikkert å fortsette med trening selv med en dårlig rygg. Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall.


Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det. I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina). Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen , dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk.


Selv om det foreligger et prolaps i ryggen , er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Et slikt trykk skaper en betennelsesreaksjon som kan utløse en betydelig irritasjon av nerven, noe som gir utstrålende smerter, redusert følesans og eventuelt lammelser i bestemte muskelgrupper.

Manipulasjon av ryggen. Sykdommen er meget sjelden hos barn og unge mennesker. Det rammer menn litt hyppigere enn kvinner. Vekten synes ikke å ha noen særlig betydning.


Akutte ryggsmerter er ofte svært smertefullt og mange opplever at all bevegelse låser seg helt. Mange blir derfor redd for at det er en prolaps de har fått. Ryggsøylen består av virvler og mellom hver ryggvirvel ligger det en bruskskive som kalles mellomvirvelskiven. Det er vel ikke prolaps vel.


Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår. Konservativ behandling av prolaps i korsryggen går ut på å avlaste den avklemte nerven og legge til rette for raskest mulig tilheling. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. For noen er operasjon det riktige.


Tidligere ble smerter i ryggen behandlet med sengeleie, men forskning og erfaring viser at det å være i bevegelse faktisk bidrar til at prolapsen tilheler bedre. Prolaps er ofte svært smertefull. Smerter i ryggen er svært vanlig.


Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen. Ordet prolaps betyr rett og slett å falle ut av plass. Ryggsøylen er satt sammen av bruskskiver og knokler og bruskskivene er med på å gjøre ryggsøyla myk.


Knapt av pasienten vil ha behov for kirurgisk behandling.

Vår erfaring er at ca. Også store prolaps kan ”tørke inn” slik at trykket på nerveroten avtar. En prolaps med nerveirritasjon avdekkes ved en systematisk klinisk undersøkelse hos lege eller fysioterapeut. Det bør utføres om mistenker alvorlig sykdom. Kun 1- av ryggsmerter har en alvorlig underliggende årsak.


Funn på bildediagnostikk som MR og røntgen må tolkes med varsomhet. Det kan for eksempel være feil arbeidsstilling eller løfteteknikk. For mye fokus på å styrke magemusklene kan også skape ubalanse og gi smerter i ryggen.


Ulike typer ryggsmerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg