torsdag 10. mai 2018

Bronkitt barn

Bronkitt skyldes som regel virus. Det vanligste symptomet er hoste natt og dag. Lege Odd-Magne Fjeldstad jobber med rehabilitering av lungesyke på LHL-klinikkenes avdeling på Glittre, og har også flere års erfaring som svarlege hos Lommelegen på internett. Akutt bronkitt opptrer overveiende hos barn under år, og varer oftest 1-uker.


Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Hoste kan ofte forstyrre barnets nattesøvn, men barn bør ikke få hostedempende medisiner uten at dette er avtalt med lege.

Det kan være en fordel og heve barnesengen slik at barnet ligger litt høyere med overkroppen om natten. Barn med akutt bronkitt. Ja, noen ganger tar det mer enn en måned.


Infeksjonen sitter da lenger ned i luftveiene, i selve lungevevet. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange.


Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger.

Hosten kan være tørr eller slimet. Enkelte får piping i brystet og har feber. Dersom man har astma eller kronisk obstruktiv bronkitt fra før av, bør astmabehandlingen trappes opp. Kortvarig behandling med astmamedisiner kan være nyttig ved akutt bronkitt dersom man har tungt for å puste, selv om man ikke har astma fra før.


Slike medisiner motvirker sammensnøring av luftveiene, noe som ofte kan gjøre det lettere å. Protrahert bakteriell bronkitt er også vist å være en risikofaktor for å utvikle bronkiektasier, og påvisning av H. Ved oppstart av antibiotikabehandling mot en bakteriell infeksjon vil smittsomheten ofte reduseres betydelig i løpet av en dag eller to. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. I de aller fleste tilfellene er grunnene til at du har fått bronkitt fordi du har blitt smittet av et virus, men en sjelden gang kan det være snakk om en bakterieinfeksjon, sier han.


Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. En x-ray er vanligvis tatt for å utelukke lungebetennelse heller enn å bekrefte bronkitt. Symptomer bronkitt hos barn er de samme som de symptomer bronkitt hos voksne, og ikke-medisinsk behandling for å lindre symptomene er også den samme.


Derfor skal ikke akutt bronkitt behandles med antibiotika. Antibiotika hjelper ikke mot virus. Det er bare enkelte grupper pasienter som bør behandles med antibiotika om de får akutt bronkitt.

Hvis barnet ellers er friskt, anbefales det ofte at du gir barnet rikelig med væske og lar det hvile. Dersom barnet har smerter og mye ubehag av feber, kan du gi paracetamol-mikstur eller stikkpiller. Noen ganger får barn med bronkiolitt kortisonbehandling. Gi barnet rikelig med drikke – bare litt om gangen, men ofte. Gi eventuelt febernedsettende etter behov.


Både bronkitt og bronkiolitt går oftest over i løpet av en ukes tid. Hvis et barn under ett år hoster pipende og puster anstrengt, kontakt lege med en gang. Når bør jeg kontakte lege? Hvis du ser blåfarging av huden, ring 1-1-straks.


Kronisk bronkitt defineres som hoste med slim i tre måneder årlig i to påfølgende år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg