torsdag 17. mai 2018

Fremme psykisk helse

Hva er psykisk helse ? God psykisk helse defineres som evnen til å fordøye livets påkjenninger, og den er et resultat av vår totale utvikling – følelsesmessig, intellektuelt, fysisk og sosialt. Ikke noe menneske vil kunne gå gjennom livet uten påkjenninger av noen grad. Forebygge og fremme barn og unges psykiske helse.


Når barnehagen og skolen er go bidrar den til at alle barn og unge opplever omsorg, mestring, trivsel og læring.

Det fremmer god psykisk helse og muligheten til å få et godt liv. I den nye Rammeplanen, under kapittelet om barnehagens verdigrunnlag, er det nevnt at personalet skal fremme livsmestring, psykisk helse og følelse av egenverd. Men hvordan fremmer vi egentlig barns psykiske helse i barnehagen? Kvaliteter som å fremme livsmestring, psykisk helse og følelse av egenverd har grobunn i voksen-barn-relasjonen.


Psykisk helse handler om tanker og følelser. En god balanse mellom disse gjør det lettere å mestre hverdagen, på godt og vondt. Fysisk aktivitet fremmer helse , bedrer humøret, gir energi, og reduserer stress.

Et viktig strategiske mål fremover er derfor å sørge for at de sektorer som har de mest sentrale virkemidlene for å fremme psykisk helse også har et eierskap til området. Barnehager, skoler, arbeidsplasser, lokal- og nærmiljø er de viktigste arenaer for å fremme god psykisk helse. Det er første gang vi får en samlet framstilling av kunnskapsgrunnlaget om tiltak som kan fremme psykisk helse og forebygge psykiske lidelser i Norge, sa Major. Rapporten, som denne uka ble overlevert helse - og omsorgsministeren, inneholder totalt tiltak. Miljøet og trivselen i skolen påvirker barn og unges helse.


Alt for mange barn mistrives i skolen. Vi gir også tilbud om samtale og veiledning til pårørende. Når kommunen skal fremme god psykisk helse og livskvalitet må den ta utgangspunkt i kunnskapen om påvirkningsfaktorer, tilgjengelige virkemidler og ressurser. For å nå målet om å gi et bredt og oppdatert kunnskapsgrunnlag for hva som kan gjøres for å fremme psykisk helse og forebygge psykisk uhelse hos barn og unge, har vi arbeidet langs to spor. Det ene sporet gir en kortfattet oversikt over sentrale offentlige tjenester i det forebyggende arbeidet.


Helse produseres der folk lever livene sine, i livmoren, i familien, i barnehagen, på skolen, på arbeidsplassen, i kultur og idrett. Invester i sped- og småbarn og deres familier! Om livskvalitet, se kapittel side 151. Hvordan kan en måle livskvalitet og trivsel? Skolelederne er i stor grad enige i at skolen bør ha en aktiv rolle for å hjelpe elever med psykiske vansker.


Ifølge ledere fra grunnskolen er det et aktivt skole-hjem samarbeid som har størst betydning for skolens arbeid med å fremme god psykisk helse hos elevene.

Av: Astrid Bakken og Kirsten Flaten. Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere. Arbeid med psykisk helse i et folkehelseperspektiv har som mål å redusere risiko for sykdom og fremme livskvalitet og trivsel.


Regjeringens visjon er et samfunn som fremmer dette. Flere skal oppleve god psykisk helse , og de sosiale forskjellene i psykisk helse skal reduseres. Tiltak i program for folkehelsearbeid i kommunene. Folkehelseinstituttet om livskvalitet og trivsel i Norge.


Et hovedmål i strategien er at psykisk helse skal være en likeverdig del av folkehelsearbeidet. Livsstil og psykisk helse skal ses i sammenheng. Resultatene fra denne undersøkelsen gir oss viktig kunnskap og gir en indikasjon på retningen en bør arbeide i for å fremme psykisk helse hos ungdom i en skolesetting.


Vi ser at å fokusere på kunnskap om god psykisk helse kan være gunstig for ungdommenes psykiske velvære.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg