fredag 11. mai 2018

Gulsott høye verdier

Det er vanligvis et normalfenomen som ikke trenger behandling. Unntaksvis kan konsentrasjonen av bilirubin i blodet bli så høy at behandling er nødvendig. Dersom nivået av bilirubin er altfor høyt , kan dette være farlig og kan også resultere i alvorlige komplikasjoner om det ikke behandles. Hvis nivået av bilirubin i blodet hos nyfødte blir for høyt , kan stoffet trenge inn i hjernen.


For mer utfyllende beskrivelse av bakgrunn for analysen og tolkning, vises til Nasjonal brukerhåndbok i medisinsk biokjemi. Ved mistanke om gulsott bør en alltid oppsøke lege raskt for å finne ut av årsaken bak, da det kan skyldes en alvorlig eller smittsom sykdom. Det er viktig at nyfødte blir undersøkt for gulsott fordi svært høye bilirubinnivåer kan ubehandlet føre til hjerneskade. Gulsott kan være både alvorlig og ufarlig. Supplerende prøver.


Ikke nødvendig ved ukomplisert gulsott. Vedvarende gulsott – følg prosedyre for gulsott med ukers. Jeg bodde i USA en periode for et par år siden, og ifbd. Verdien var omtrent den samme to år på rad (ca. mot normalt hvis jeg husker riktig).


Jeg fikk beskjed om at det ikke var noe å bekymre seg om og gjøre med. Men i løpet av disse ukene bør foreldre være årvåkne overfor endringer i barnets gulsott og adfer og ta barnet med på regelmessige kontroller hos lege eller på helsestasjon. Ved vanlig gulsott i nyfødtperioden som skyldes umoden lever er det svært sjelden komplikasjoner fordi barnet overvåkes og behandles slik at gulsotten ikke blir for sterk og bilirubinkonsentrasjon blir så høy at den er skadelig. For høye konsentrasjoner kan gi hjerneskade (kjerneicterus) og hørselstap. Derfor er det lett å overse de få nyfødte som kan få alvorlig skade.


I de siste 5–årene har man sett to tilfeller av kjerneikterus i Norge. Som foreldre har dere kanskje akkurat opplevd at den nyfødte babyen fikk lysbehandling for å redusere betydelig gulsott. Toppen nås når barnet er 4-dager gammelt. Dersom barnet er prematurt, rammer det omlag av 100.


Totalrisikoen for dette kan også avhenge av høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier, røyking, overvekt, stress eler diabetes. Høye eller lave verdier sier kun noe om hvordan organet fungerer og ikke om det er kreft eller ikke. Høye verdier er oftest arvelig, og selve verdien kan ikke endres.


Da må det som nevnt over flere undersøkelser til. For eksempel kan høye leverprøver skyldes alt fra et uskyldig virus til ondartet kreft. AFP og HCG: Testikkelkreft gir høye verdier.


Hvorvidt barnet er gulere enn forventet for sin alder, bør bedømmes ut fra et nomogram der serumkonsentrasjonen av totalbilirubin relateres til barnets alder i timer (fig 4). Et slikt nomogram kan brukes til å estimere om barnet har høy , intermediær eller lav risiko for å utvikle alvorlig gulsott senere i forløpet (1 17). Høye bilirubin nivåer kan være et symptom på leversykdom hos voksne eller eldre barn, men det kan være vanlig hos nyfødte. Dette medfører at bilirubin (som er et gallefargestoff som dannes ved nedbryting av hemoglobin i kroppen) går ut i huden og slimhinnene og farger de gule.


Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus. Hva er høy bilirubin? Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon.


Enkelte virus kan likevel føre til enda høyere CRP- verdier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg