onsdag 23. mai 2018

Årsaker til lavt stoffskifte

Årsaker til lavt stoffskifte

Denne sykdommen viser tegn til å gå i arv. Etter graviditet er det ikke uvanlig å få lavt stoffskifte. Personer som fjerner skjoldbruskkjertelen for eksempel på grunn av kreft i denne får lavt stoffsifte. Strålebehandling mot annen form for kreft kan gi sykdommen. I tillegg kan virusinfeksjoner føre til at immunapparatet angriper kjertelen.


Subklinisk hypotyreose – også kalt latent hypotyreose eller mild hypotyreose - er en tilstand hvor stoffskifteprøvene ligger på grensen til for lavt , uten at personen har tydelige symptomer eller plager forenlig med lavt stoffskifte. Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte , vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.


Lavt stoffskifte oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonet tyroxin (T4). Den mest vanlige årsaken til lavt stoffskifte er når immunforsvaret angriper skjoldbruskkjertelen (autoimmun tyreoiditt). Dette fører til skade på kjertelen og dermed mindre produksjon av tyroxin.


Ved Graves sykdom danner kroppens immunforsvar antistoffer (TRAS) som etterligner hormonet TSH (tyreoideastimulerende hormon). Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.


Hvis symptomene fortsetter til tross for at TSH-verdien (tyreoideastimulerende hormon) er fin, kan det være et alternativ å forsøke kombinasjonsbehandling. Det innebærer at man tar trijodtyronin (T3) i tillegg til tyroksin. Det er viktig å starte forsiktig, for Ter omtrent tre ganger så sterkt som T4. Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen.


Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen. Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen.


Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid. For lavt stoffskifte oppstår oftest hos eldre, spesielt kvinner, og cirka av 1( ) kvinner over år har for lavt stoffskifte. På tross av det kan sykdommen også opptre hos yngre. Hvorfor får man lavt stoffskifte ? De viktigste årsaker til for lavt stoffskifte er: Kronisk betennelse i skjoldbruskkjertelen, benevnes også Hashimotos.


De første symptomene varierer og kommer snikende, og derfor mener Stoffskifteforbundet at det trolig er flere med sykdommen, som ikke har fått diagnosen. Men disse syv rådene er enkle og effektive! Av Calunas ernæringsterapeut Helén Oulie Fuhr.


Det finnes flere typer situasjoner som forårsaker lavt stoffskifte , noen av de vil bli beskrevet under dette kapitlet. Hos gravide med lavt stoffskifte tas det regelmessige blodprøver, cirka en gang hver måne for å sjekke stoffskiftet. Dosen av levotyroksin vil justeres i forhold til svarene på blodprøvene.


Graviditet: Det er av avgjørende betydning for fosteret at morens stoffskifte er normalt under hele graviditeten. Det finnes per i dag ingen godt etablert og virkningsfull måte å bli kvitt autoimmune sykdommer i skjoldbruskkjertelen på. Antimikrobiell behandling av slike sykdommer er lite utforsket, og kan være veien å gå Kvinner med Hashimotos sykdom lider av en stor symptommengde. Noen tips til slutt når det gjelder skjoldbruskkjertelen. Prøv å unngå mat som er frityrstekt, panert eller ferdiglaget.


For mye jod kan også være skadelig, og det kan både føre til lavt og høyt stoffskifte (hyper- og hypotyreoid-isme), vanligvis bare omtalt som høyt- og lavt stoffskifte. Vanlige årsaker til at personer får i seg mye jod er at man har fått røntgenkontrastmidler, eller bruker hjertemedisinen Cordarone.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg