fredag 15. desember 2017

Slitasjegikt i ryggen

Slitasjegikt i ryggen

Uttalt artrose gir nødvendigvis ikke kraftigere symptomer enn lite utviklet artrose. Symptomene er individuelle. De vanligste symptomene er stivhet, smerte og funksjonsnedsettelse. Artrose rammer flest over år.


Korsryggartrose kan både gi smerter med fremoverbøy og når man retter opp ryggen. Nattesmerter kan forekomme. Smertene kommer ikke alltid fra selve artrosen.


Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ne og kan etter hvert forsvinne helt. Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Sykdommen forekommer hyppigst fra 45–årsalder og oppover.


Spondylose er fagbetegnelsen på slitasjeforandringer i ryggen (spondyl- betyr ryggvirvel). Med slitasje i ryggen menes slitasje både i skivene mellom virvlene, i selve virvlene og i leddbåndene mellom ryggvirvlene. Det typiske er at skivene, som fungerer som støtputer mellom ryggvirvlene, med årene gradvis mister noe av sin elastisitet.


Slike trange nerveforhold er også kjent som spinal stenose. Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde bevegeligheten i ryggen og dermed også avlaste avklemte nerver. Klikk nedenfor for å se øvelsene. Slitasjegikt er ikke arvelig, men vi vet : At slitasjegikt opptrer tidligere hvis man som barn har hatt en leddlidelse eller et brudd i nærheten av et større ledd. Hvis man belaster leddene med en betydelig overvekt gjennom mange år, vil det også spille en rolle.


Dessuten disponerer hardt fysisk arbeid til slitasjegikt. Den starter med tap av brusken som dekker og beskytter beinendene som møtes i leddet. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bein gnisse mot bein, forårsake irritasjon og betennelse. Har man først fått artrose, har man det på livsstid – og antall personer som har det vil altså øke med økende alder.


Nettene er smertefulle, orker ikke gå mye eller sitte lenge. Vondt og sykle på treningssykkel også. Er det noe behandling som kan bedre dette?


Slitasjegikt i ryggen

Korsryggsmerter defineres som smerter eller ubehag i ryggen lokalisert til området mellom det nederste ribbenet og den nederste delen av rumpeballene. Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for kink i ryggen , hekseskud lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter. Denne sykdommen er meget vanlig og er den vanligste årsaken til smerter i nedre del av ryggen , i fravær av behandling drastisk begrenser fysisk aktivitet av mennesket og reduserer sin evne til å arbeide. Det er nemlig slik at senere stadier av ryggartrose kan gi grunnlag for vondt i leddene, redusert leddbevegelse og smerter når du går. Behandling av slitasjegikt utføres i en serie på til ukentlige injeksjoner.


I slitasjegikt i ryggraden, kneleddet eller første metakarpale felles Carpio ulike alternativer for smertelindring og restaurering av funksjon kan benyttes, men bevaring av mobilitet, bør omfatte bestemt treningsprogram. Denne degenerative sykdommen påvirker skivene på ryggvirvlene som fungerer som stabilisatorer for ryggraden. Det utløser en inflammatorisk respons som forårsaker smerte, stivhet og vanskeligheter med å utføre visse bevegelser.


Det utvikler seg vanligvis på grunn av slitasje på leddene fra aldring. Primær artrose (uten spesiell årsak) blir gjerne adskilt fra sekundær artrose (etter tidligere leddskade). Hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene kan bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg. Degenerert betyr slitt.


Ryggen din bærer altså preg av å være slitt, men dette er et funn alle vil ha på MR før eller siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg