onsdag 27. desember 2017

Kløe i skjeden

Kløe i underlivet er plagsomt. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt. Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret.


Det kan være et symptom på sykdommer som infeksjoner, allergier eller hudlidelser.

Noen årsaker til kløen er enkle å behandle, mens andre vil være plaget av kløen i lengre tid. Ofte er det irritasjonen i seg selv som er det verste. Samtidig er det er heller ikke det mest optimale stedet å måtte klø seg selv. Det er helt riktig at det som oftest også ses en tykk litt klumpete utflod ved siden av sterk kløe ved en soppinfeksjon. Det er mulig at kløen og svien du nå kjenner skyldes bruk av tampong og at det kanskje har vært litt tørt i skjeden når denne har blitt satt inn og tatt ut.


Det er en naturlig sopp som allerede eksisterer skjeden , så det er ikke selve soppen som er problemet. De fleste som har hatt tilbakevendende episoder av sopp i skjeden kjenner de karakteristiske symptomene veldig godt. En intens kløe og hevelse fra skjeden og rundt skjeden er de vanligste symptomene.

For mange oppleves det ekstra ubehagelig på grunn av at det er et intimt område som gjør at man føler det er litt tabu å snakke om. I noen tilfeller kan en også bli rød og sår. Noen kvinner opplever smerter under samleie. I tillegg kan man få en tykk, litt klumpete utflod som ikke lukter.


Sopp i underlivet er som oftest ikke smittsomt fra menn til kvinner, men i noen tilfeller kan det likevel smitte. Varmt vann holder i lange baner. Ofte kan kløe og sårhet i underlivet være forårsaket av reaksjoner på såper, kremer og vaskemiddel. Bruk av kapsler med melkesyrebakterier i skjeden er ikke bevist å ha noen effekt for å forebygge sopp, så det er bortkastede penger. Det er sjeldent at sopp fra skjeden smitter til partneren, og partner uten symptomer trenger ingen behandling.


Symptomer på soppinfeksjon hos menn er kløe og rødt utslett under forhuden på penis som også kan spre seg til lysken. Les mer om de forskjellige årsakene og mulighetene for behandling her. Tørrhet i skjeden er en tilstand som ofte oppstår ved nedsatt mengde hormoner i kroppen.


Slimhinnen i skjeden blir da tynnere (vaginal atrofi) og tørrere. Tørrheten kan forårsake symptomer som sårhet, kløe og smerter ved samleie. Det finnes imidlertid behandling mot disse plagene.


Ved soppinfeksjon påvirkes bakteriefloraen i skjeden , og antallet melkesyrebakterier reduseres. Derfor kan man også gjøre en behandling med laktobasiller etter en soppbehandling, ettersom det ofte forekommer ubalanse i skjedens bakterieflora.

Søk hjelp hos helsesenter eller gynekolog. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Oftest forsvinner kløen ved enkle tiltak eller behandlinger.


Soppinfeksjon i skjeden gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden , og tykk, hvit utflod. Tilstanden er vanlig, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet. Symptomene er gråhvit, tynn, illeluktende utflod og enkelte ganger kløe eller svie. Det er typisk at utfloden lukter ekstra ille når miljøet i skjeden forandres (pH øker), som under menstruasjon eller like etter samleie.


Replens vaginalgel er en hormonfri fuktighetsgel som føres opp i skjeden og gir rask lindring. Replens kan brukes alene eller i kombinasjon med østrogenbehandling. Repadina Plus vagitorier er hormonfrie vagitorer som kan prøves ved tørr skjede. Føres inn i skjeden , der de medvirker til gjenoppbygging av slimhinnene. Symptomer inkluderer kløe , svie, sårhet, irritasjon og hos noen smertefull vannlating.


Noen får også en hvit, klumpete utflod. Ubehandlet infeksjon kan gi verre symptomer og sekundære infeksjoner hvis man klør seg og skraper opp den tynne huden i skjeden. Hvor lang varighet?


Milde soppinfeksjoner kan gå over av seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg