tirsdag 19. desember 2017

Frikort medisiner

Alle innbyggere får fortsatt tilsendt frikort i papirversjon i posten. Nytt utseende på frikort. Når du henter ut legemidler og utstyr på blå resept må du betale en egenandel hvis du ikke har frikort (se neste del).


Frikort og egenandeler. Det finnes to frikortordninger i Norge, én for egenandelstak og én for egenandelstak 2. Ordningene gjelder ulike tjenester.

Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Innbyggere finner digitalt frikort når de logger seg inn på helsenorge. De digitale frikortene har frikortnummer, og er dermed gyldige som bevis for egenandelsfritak. For å finne sitt digitale frikort må innbyggere logge seg inn på helsenorge. Merk at maksbeløpet på 5kr kun gjelder hvis blåresepten(e) er skrevet av samme lege og på samme dato.


Hadde du frikort i fjor trenger du ikke søke om nytt frikort. Selv om du hadde frikort i fjor kan du ha fått skattekort i år. Dette brukes som dokumentasjon på at du er fritatt fra å betale egenandeler hos lege og på medisiner på blå resept.

For noen medisiner finnes det likeverdige medisiner. Du kan bestille frikort fra det året du fyller år. Foreldre kan ikke bestille på vegne av sine barn. Dersom du lurer på om du har fått frikort kan du logge deg inn for å sjekke.


Er du under år, gjelder andre regler. Overskrider du dette i løpet av kalenderåret ( – 32) får du automatisk tilsendt frikort i posten. Her finner du tjenester som hjelper deg å følge opp din egen helse. Etter hvert kan du benytte flere tjenester på vegne av dine barn og de som har gitt deg fullmakt. Alle egenandelene blir registrert av Helfo i egenandelsregisteret.


Når taket er nåd sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort i posten innen tre uker. Neste år starter du på null. Når du har fått frikort betaler du ingen flere egenandeler resten av året. Ved konsultasjon hos lege, legespesialist, fysioterapeut, psykolog og laboratorier (når du skal ta blodprøver mm.), må alle over år, betale en fastsatt egenandel, inntil du eventuelt får frikort. Du må også betale egenandel for medisiner på blå resept.


Minstepensjonistene og uførepensjonistene vil dermed bruke lengre tid på å få fylt opp sitt frikort. Stortinget fastsetter som allerde nevnt egenandelstaket for hvert år. Det betyr at når du har betalt dine egenandeler vil du få frikort resten av kalenderåret.


Medisiner og utstyr.

Du kan i noen tilfeller få dekket utgifter til medisiner og medisinsk utstyr som ikke er på blå resept gjennom bidragsordningen. Har du fått spørsmål om du vil ha et annet preparat? Derfor bør du ikke låne medisiner. Hva er en e-resept?


Vi har svarene på spørsmål om resept og medisin. Hadde politikerne slått sammen frikort og slik de har snakket om. Ville dette ha hjulpet de kronisk syke i hverdagen. De hadde da bare trengt å betale opptil et frikort , før de fikk fri behandling og medisiner.


Men det er vel også på tide å få andre behandlingsformer inn på frikort 2. Det er to frikortsordninger. Denne egenandelsordningen omfatter egenandeler til medisin på blå resept, egenandeler hos lege og psykolog og egenandel til reise i forbindelse med undersøkelse og behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg