fredag 29. desember 2017

Skiveprolaps symptomer

Symptomer på prolaps i ryggen. Typiske symptomer ved skiveprolaps med nerverotsaffeksjon er vanligvis en kombinasjon av smerter lokalt i ryggen i området rundt den berørte skiven og smerter og utstråling med typiske nevrologiske symptomer som følge av press på en nærliggende nerverot. Menn får oftere skiveprolaps enn kvinner, og risikoen øker med alderen.


Har du familiemedlemmer som er plaget med skiveprolaps , er det større sannsynlighet for at du også kan få det. Hovedsymptomet på skiveprolaps er smerter i korsryggen, men man kan naturligvis ha smerter i korsryggen uten at det er et skiveprolaps. De færreste med skiveprolaps trenger operasjon.

Alle med alvorlige symptomer på nerveskade bør opereres akutt, mens noen med sterke langvarige smerter behandles kirurgisk på et senere stadium. Slik slitasje kan medføre sprekkdannelse i den harde ytre ringen (skallet). Gjennom denne sprekken kan den mykere kjernen presses ut og bli som en stor vorte eller utvekst på mellomvirvelskiven. Denne utveksten kalles et skiveprolaps , og det kan skape problemer ved at prolapset kan trykke på nerver, ryggmarg, leddbånd etc.


Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Kiropraktorer har med sin årig utdannelse den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. I verste tilfelle lammelser.


Man kan for eksempel få problem med å gå på hæl eller tær.

Både motoriske og sensoriske symptomer. Nakkeprolaps kan gi flere symptomer. Prolaps i ryggen Ryggsøylen består av virvler og mellom hver ryggvirvel ligger det en bruskskive som kalles mellomvirvelskiven. Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår.


En prolaps i nakken kommer av at den ytre harde ringen av skiven sprekker. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken. Dette kalles skiveprolaps.


Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Grad av plager avhenger blant annet av størrelsen på prolapsen, hvor i ryggen prolapsen er plassert og hvor i skiva det sitter. Fått påvist nakkeprolaps og nerveavklemming i nivåene C5-C6? Her er det du trenger å vite om symptomer og kliniske funn ved nakkeprolaps i C5-Cskivene.


Lenger ned i artikkelen kan du se hvilke spesifikke symptomer du kan få ved en slik skivelidelse. Hvordan behandles skiveprolaps ? Ved vedvarende symptomer skal operasjon vurderes. MR-skanninger har vist at prolapser i mange tilfeller ikke medfører symptomer. Men hvis den mekaniske eller kjemiske påvirkningen av de nærliggende nerverøttene blir for kraftig, oppstår det lokale smerter som stråler ut til et, eller sjeldnere begge, ben (eller armer).


Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene.

På anmodning fra Sosial- og helsedepartementet har Senter for medisinsk metodevurdering vurdert behandling ved lumbalt skiveprolaps med nerverotsaffeksjon. Vurderingen ble utført av en tverrfaglig ekspertgruppe og bygger på litteratur innhentet fra Medline og Embase og på en svensk utredning. En nakkeprolaps kan gi utslag for smerter, nummenhet eller svakhet i nakke, skulder, armer, bryst og hender. I sjeldne tilfeller kan midtstilt nakke prolaps føre til svakhet og prikking i andre deler av kroppen, inkludert beina. Prolaps i nakken innebærer at den mykere massen (nucleus pulposus) har trykket igjennom den mer fibrøse ytterveggen (annulus fibrosus) og dermed trykker inn mot spinalkanalen.


Nedsatt funksjon og bevegelse av nakke er vanlig. Langt flere har imidlertid forbigående symptomer og blir ikke operert. Dersom symptomene er kun smerter og varer over 3-uker uten tegn til vesentlig bedring bør det tas et MR bilde av lenderyggen.


Det er viktig å vite at.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg